Umjesto da odgovori otkud garaža u projektu: Hadžibajrić tvrdi da je problem spomen obilježje poginulim borcima

Iako Hadžibajrić sada tvrdi kako su određene struje protiv izgradnje spomen obilježja, činjenica je da još od 2000. godine postoji ideja o tom projektu

Nakon što je uništio park prekoputa Vijećnice, i dobio mnogo kritika i konkretnih pitanja o opravdanosti i zakonitosti izgradnje podzemne garaže na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić sada tvrdi da se građani bune protiv izgradnje garaže zbog spomen-obilježja poginulim borcima, piše Žurnal.

– Je li problem drveće ili centralno spomen-obilježje poginulim borcima? – pita se na svom fb profilu načelnik Hadžibajrić:

– Je li tu baš problem drveće ili nešto drugo? Već godinama nailazimo na opstrukcije i spoticanja kad se spomene Trg oslobođenja – Alija Izetbegović. Zašto nikada nije sagrađeno spomen-obilježje poginulim borcima Armije BiH, koje je urbanistički projekat predvidio još 2005. godine. I, baš sada, kada predlažemo novi urbanistički projekat koji uključuje i garažu i zelene površine i centralno spomen-obilježje i zadržavanje svih postojećih sadržaja, kreće hajka.

Istup načelnika Hadžibajrića uslijedio je nakon što je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH odbila projektno rješenje izgradnje podzemne garaže jer nije u skladu sa programom razvoja gradskog jezgra Sarajeva koji na prostoru trga propisuje zaštitu zelene površine.

Iako Hadžibajrić sada tvrdi kako su određene struje protiv izgradnje spomen obilježja, činjenica je da još od 2000. godine postoji ideja o tom projektu, a da je on na čelu Općine Stari Grad od 2008. godine. Prema javno dostupnim podacima, do sada nije bilo značajnijih pokušaja Općine Stari Grad na izgradnji spomen obilježja, koji su iz nekog razloga propali ili spriječeni sa bilo kog nivoa.

Zbog toga nije jasno o okakvim opstrukcijama govori načelnik, ili je pozivanje na patriotizam, tako uobičajeno u BiH kad zagusti, zgodna prilika da se “progura” i projekat podzemne garaže.

Već je Žurnal pisao o tome da u odluci o provođenju urbanističkog projekta Trg oslobođenja – Alija Izetbegović, usvojenoj u julu 2008. godine uopće nije definisana izgradnja podzemne garaže.

Upozoravali su i na činjenicu da je javna rasprava zakazana bez zakonom obavezne objave u sredstvima javnog informisanja. Za provođenje ovog zakona zaduženo je Ministarstvo prostornog uređenja KS, koje je spajanjem sa drugim ministarstvom sada Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja.
“Novo” ministarstvo ne reaguje na kršenje zakona čije bi provođenje trebalo kontrolisati.

Načelnik Hadžibajrić umjesto da objasni otkud garaža u projektu i zašto javna rasprava nije oglašena transparentno, služi se floskulama o tome da je problem zapravo spomen-obilježje poginulim borcima. Nejasno je zašto su za načelnika ovo neodvojivi pojmovi, kada se spomen-obilježje može izgraditi bez bilo kakve veze sa podzemnom garažom.
Povjerenje dijela građana koji se protive izgradnji garaže izgubio je nakon što je uništio park prekoputa Vijećnice, koji sada izgleda znatno drugačije od najavljenog. Umjesto zelene površine tu je sada samo beton. I tome neće pomoći ni jedno skromno drvo koje je posadio sa grupom mladih ljudi ne bi li popravio narušeni imidž.

Općina Stari Grad u Sarajevu na samom je dnu ljestvice evropskih gradova po površini javnog zelenila. Udruženje Eko akcija upozorava da ova općina ima površinu od tek 0,78 metara kvadratnih javnog zelenila po stanovniku. U jezgri Starog grada Sarajevo iznosi samo 1,54%, što ga smješta na samo dno ljestvice evropskih gradova po ovom pitanju. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) je da se omogući minimalno 9 metara kvadratnih zelene površine po stanovniku. Idealna površina, prema istoj organizaciji, bila bi 50 m.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79