Umjesto dječije graje, tišina odzvanja: Škole u Srbiji nakon masakra više nisu iste, đaci ponavljaju samo jedno

FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ / RINGIER

Stanje u školama širom Srbije nakon ogromne tragedije koja se dogodila u OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru, više nije i ne može biti isto. Sama atmosfera potvrđuje da se sve preko noći promijenilo, a nastavnici tvrde da su se susreli sa pitanjima na koja nikada ne bi ni pomislili da će morati da smisle odgovor.

Predsjednica Unije sindikata prosvjetnih radnika Srbije Jasna Janković, za Telegraf  tvrdi da se niko još nije osvijestio od užasnog događaja. Neko je voljan da priča, dok drugi razgovor izbjegavaju, ipak, jedno je sigurno, strah je ogroman.

– Mi još nismo osvijestili taj događaj, nismo se suočili ni sa događajem a kamoli sa posljedicama. Još uvijek pričamo o tome u smislu da se desilo nešto što smo mislili da nikada neće, ali posljedica još uvijek nismo svesni. Ja sam sigurna da će posljedice biti strašne u smislu velikog straha djece, roditelja ali i zaposlenih u školama. Moramo nešto da preduzmemo za njihovu bezbijednost – kaže sagovornica.

Ima vremena za učenje biologije, kaže, trenutno su neke druge stvari mnogo bitnije i upravo će ti razgovori ostaviti najveći utisak na đake.

– Sa đacima smo razgovarali koliko su oni željeli. Imate čitava odjeljenja koja su željela da razgovaraju, i odjeljenja koja su htjela da vježbaju matematiku. Imate pojedinačno učenike koji vam prilaze i pričaju sa vama, a ima i onih koji nisu. Još nismo svjesni svega. Moje kolege sada više rade na smanjivanju stresa i tenzija kod djece nego na predmetima. Ima vremena da se uči biologija, ali u kom stanju će biti djeca psihički, to je veći problem. Kada uđete u odjeljenje od 30 đaka, ne možete da očekujete da će se svi osećati isto – priča Jasna Janković.

Tvrdi da je bilo i kolega koji jednostavno nisu znali kako da se nose sa određenim pitanjima, jer na ovakav scenario niko nije bio pripremljen. Ne postoji obuka i ne postoji predmet koji bi prosvjetare, a ni djecu, spremio na ovako nešto.

– Đaci su nam prilazili sa strahom i to velikim strahom. Moje kolege i koleginice kad su vidjele koliki je strah kod djece sazvali su hitan roditeljski sastanak da bi sa roditeljima podijelili način na koji će o tome razgovarati. Mnoge kolege su zvale SOS telefon i tražile pomoć šta da kažu đacima i kako da se ponašaju. Nas niko nije učio da pričamo o tome – objašnjava Janković.

Nikada se nije čula veća tišina u školama

Sa druge strane, predsjednik Foruma srednjih stručnih škola, Milorad Antić, tvrdi da se nikada nije čula veća tišina u školama. Nema potrebe za smirivanjem učenika, jer nemaju ni želju da budu glasni, piše Blic.

 

– Đaci su utučeni, boluju, ista situacija je i kod nastavnika. I dalje je po školama mir i tišina, šute i nastavnici i đaci. Razgovara se, ali ne u toj meri da se čuje žamor, smijanje i galama. Da li će se to vratiti u nekom trenutku, ja vjerujem da hoće. Djeca pitaju “da li to može da se desi nama”, to je logično pitanje. Obično im nastavnici kažu da takav scenario ne dolazi u obzir, ali nemir je među njima – objašnjava Anti.

Podsjetimo, strašna tragedija pogodila je Srbiju u srijedu. 3. maja, rano ujutru. Učenik 7. razreda OŠ “Vladislav Ribnikar”, K.K. (13) ubio je 8 svojih vršnjaka i domara škole, a ranio 7 osoba. Jedna od ranjenih djevojčica, A.A, preminula je prekjuče nakon 12 dana borbe za život. Od tog dana, društvo više nije isto. Plač i jecaji zamijenili su smijeh i šapat u krugu ove škole. Cvijeće, sveće, igračke i potresne poruke preplavili su asfalte širom zemlje. 3. maj 2023. godine ostavio je najveću ranu na dušama svih građana ove zemlje, koja će ostati zapisana u istoriji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79