Umjesto fiziološke otopine, medicinska sestra pacijentu ubrizgala sredstvo za čišćenje katetera

Antun T. (62), koji je preminuo tokom rutinskog postupka hemodijalize u bolnici u Čakovcu, medicinska sestra je umjesto fiziološkog rastvora ubrizgala medicinski benzin.

U pitanju je tečni medicinski benzin, odnosno pročišćeni benzin, piše “Index.hr”, koji je otrovan i zapaljiv kao i običan. U medicini se koristi za čišćenje i odmašćivanje kože i masnih i ljepljivih površina.

Medicinski benzin je bistra tečnost poput fiziološkog rastvora. Njime je sestra trebalo da očisti kateter nakon hemodijalize da ga krv ne bi začepila i da bi, laički rečeno, bio spreman za drugi put.

Odmah nakon primene 62-godišnjem Antunu T. iz Štefanovca, kako navodi RTL, stalo je srce. Odmah se pristupilo reanimaciji, ali uslijedilo je otkazivanje pluća i jetre i nije bilo spasa.

On je bio duša od čovjeka. Ako ste tražili prijatelja, onda ste u njemu mogli da ga nađete – rekao je jedan poznanik preminulog Antuna T.
Tijelo je sada na obdukciji. U bolnici su još u toku inspekcijski nadzori, a slučaj istražuje i policija nakon što je porodica podnijela prijavu protiv bolnice.

Direktor bolnice Tomislav Novinščak danas je potvrdio da je pacijent preminuo jer je medicinsko sredstvo, koje se koristi u toaleti i njezi pacijenata, primjenjeno intravenskim putem u postupku u kojem nije trebalo.

Isprva se mislilo da je riječ o hemikaliji za dezinfikovanje.

Ne radi se o dezinficijensu, nego o medicinskom sredstvu koje se primenjuje kod toalete pacijenata i sličnih postupaka. Bitno je naglasiti razliku u hemodijalizi između dva postupka koji se odvijaju pri kraju hemodijalize, a to su odvajanje pacijenta od hemodijalize, a potom toaleta i njega mjesta aplikacije. Ne mogu da definišem hemikaliju jer je ona predmet istrage. Toksikologija se i radi da se vidi koje je sredstvo za toaletu pacijenta ubrizgano jer se za toaletu pacijenta koristi više sredstava, tako da ne mogu reći koje je to – pojasnio je Novinščak.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79