Umjesto slikanja, ovo su suštinska pitanja kojima se mora baviti gradonačelnica Sarajeva

Benjamina Karić je više od mjesec gradonačelnica Sarajeva. Neke pozitivne iskorake je napravila, ali javnost još čeka odgovore na suštinska pitanja.

Sam izbor Karić za gradonačelnicu je izazvao veoma pozitivne reakcije većine građana. Posebno su pozdravljene njene odluke da se na Kazanima napravi spomen-obilježje civilima srpske nacionalnosti ubijenim u posljednjem ratu, da neće imati plaćene savjetnike i da proda službeni automobil Volkswagen Passat.

Odluke su opravdano pozdravljene jer:

  • Na Kazanima je odavno trebalo napraviti spomen-obilježje nevino ubijenim ljudima od 10. brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), koja je bila pod komandom Mušana Topalovića Cace;
  • Angažovanjem savjetnika bez plate i prodajom službenog automobila se ostvaruju nezanemarljive uštede i daje primjer drugim političarima, što je iznimno važno u kriznim vremenima.

Gradonačelnica Karić je imala i drugih pohvalnih simboličnih djela, ali od nje se očekuje da se što prije uhvati ukoštac s problemima kojima se mora baviti kao gradonačelnica. Time će demantovati one koji misle da je funkcija koju obnaša samo protokolarna.

Kako će i šta će biti građeno u atraktivnim dijelovima Sarajeva

To se prije svega odnosi na regulacione planove Kvadrant B i Kvadrant C. Riječ je o regulacionim planovima za neke od najatraktivnijih dijelova Sarajeva, a koje treba konačno usvojiti Gradsko vijeće.

Kvadrant B se nalazi na području Marijin-Dvora, dok Kvadrant C obuhvata područje od Historijskog muzeja, duž Vilsonovog šetališta do Pofalića. Građani, ali i dio stručne javnosti su na javnim raspravama o prijedlogu za oba regulaciona plana imali niz zamjerki.

Dio prostora Kvadranta B u Sarajevu, a na kojem je planirana gradnja koncertne dvorane (Foto: D. S./Klix.ba)
Dio prostora Kvadranta B u Sarajevu, a na kojem je planirana gradnja koncertne dvorane (Foto: D. S./Klix.ba)

Posebno je značajan Kvadrant B, na čijem bi prostoru trebala biti izgrađena podzemna koncertna dvorana s velikim trgom iznad nje. Vlasnik zemljišta na kojem bi se dvorana gradila navodno želi da se iznad dvorane napravi zgrada jednake visine kao Sarajevo City Center (SCC).

Za dio arhitekata je to neprihvatljivo, jer smatraju da će se time ugroziti funkcionalnost dvorane, tj. njena akustika. Gradnju ovakve građevine osporavaju i zbog toga što strahuju da će visina zgrade ugroziti prirodnu pojavu, tzv. ružu vjetrova za koju se navodi da doprinosi prečišćavanju zraka.

Prostor Kvadranta C u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Prostor Kvadranta C u Sarajevu (Foto: Klix.ba)

Pred Karić i njenim saradnicima je da iznađu najadekvatniji odgovor za ova urbanistička pitanja – morat će zadovoljiti potrebe građana za čistim okolišom i rekreacijom, kao i za odgovarajućom gradnjom.

Ko su savjetnici i da li će Vijećnica ponovo biti biblioteka

No, još ne znamo ko su njeni saradnici, odnosno savjetnici za koje je navela da neće biti plaćeni. Prošle sedmice je u izjavi za N1 kazala da će to javno obznaniti do kraja sedmice koja je iza nas, ali to još nije učinila. A vrlo je važno da građani znaju ko su osobe koje odlučuju o njihovim životima.

Još nije poznato da li će Vijećnica ponovo biti prostor znanja i čitanja tj. da li će je ponovo moći koristiti Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine. Ova građevina je prije rata bila poznata kao biblioteka. Pojedini smatraju da bi ponovno korištenje Vijećnice kao biblioteke značilo njeno ponovno otvaranje ka javnosti. Osim za potrebe gradske uprave, trenutno se najčešće koristi za različite svečanosti među kojima su i vjenčanja.

Da li će se boriti za bolji status Grada Sarajeva

Bivši gradonačelnik Abdulah Skaka je prošle godine izjavio da općine Ilidža i Vogošća trebaju postati gradske općine, zajedno sa četiri postojeće gradske općine. Karić se uopće nije očitovala o ovom pitanju, kao ni lokalne vlasti Ilidže i Vogošće.

Administrativni obuhvat Grada Sarajeva je iznimno važan, jer bi njegovo eventualno proširenje na spomenute lokalne zajednice značilo veće prihode za sam Grad. Osim toga, pojedini smatraju da se mora poboljšati status Grada Sarajeva, čije su prijeratne nadležnosti znatno preuzeli Kanton i općine. Pa se tako predlaže i to da se organizira po principu grad-kanton, kao što je npr. Zagreb grad-županija, a za šta se navodi da bi se osigurao uravnoteženiji i skladniji razvoj Sarajeva.

Šta će biti s Vidikovcem na Trebeviću i kasarnom Jajce

Karić će se posebno morati pozabaviti dvjema građevinama – novoizgrađenim Vidikovcem na Trebeviću i Jajce kasarnom.

Gradnja Vidikovca je počela tokom Skakinog gradonačelničkog mandata, a sumnja se da su tom prilikom prekršeni zakoni. Prema pisanju Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), na mjestu nekadašnjeg manjeg restorana napravljen je sedam puta veći poslovno-ugostiteljski objekat.

Navode da je tu zabranjena gradnja novih građevina, a postojeće se mogu rekonstruirati samo u jednakim dimenzijama, jer je riječ o zaštićenom području na kojem žive rijetke biljne i životinjske vrste. CIN ističe da su vlasti zažmirile na nepropisnosti.

Eventualne nepravilnosti je provjeravao Kantonalni ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, a reagirao je po prijavi Segmedine Srne-Bajramović, kantonalne zastupnice Socijaldemokratske partije (SDP) i stranačke kolegice Karić. Nakon sačinjavanja izvještaja po prijavi protiv Grada Sarajeva i Općine Stari Grad, šef Ureda Erdoan Kafedžić je izjavio da su nepravilnosti utvrđene, a nije istakao koje su nepravilnosti.

Kasarna Jajce (Foto: I. Š./Klix.ba)
Kasarna Jajce (Foto: I. Š./Klix.ba)

Austrougarska kasarna Jajce je jedan od nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine koji ima veliki potencijal, pa i onaj poslovni. Ovu zapuštenu građevinu, kao i Vidikovac, Karić je posjetila, ali nije jasno kazala šta gradska uprava namjerava uraditi s ovom građevinom piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79