Umjesto vatrometa i prijema, šampionku Lejlu Slipić dočekali provalnici u stanu

Za Lejlu Slipić, šampionku u kajaku iz Zavidovića, čulo se od Slovenije, Češke, Njemačke, pa do Hrvatske i Srbije. Uz njeno ime stoji zastava Bosne i Hercegovine. A ona niže uspjeh za uspjehom.

Ipak, to nije dovoljno ni Općini, ni Kantonu, ni Federaciji, a ni državi da ovoj djevojci pomognu u odlasku na takmičenja. Ili da joj barem pomognu pri kupovini opreme.

Doživjela traumu

Sve što je do sada ostvarila, zasluga je njenog oca Suada Slipića i još nekoliko entuzijasta koji su prepoznali ogromni potencijal ove učenice 4. razreda Ekonomske škole u Zavidovićima.

A da je BiH već odavno ponajviše zemlja apsurda, pokazuje i posljednji nemili događaj koji je šokirao Lejlu i njenog oca.

– Vratili smo se kući s medaljom iz Srbije, a umjesto da nam je organiziran neki doček, ili makar skromni prijem kod nadležnih, zatekli smo grupu migranata koji su provalili u naš stan – priča ogorčeni Suad Slipić.

Umjesto da slavi još jedan uspjeh, Lejla je doživjela neviđenu traumu.

– Svake godine je borba. Sada imamo prvenstvo u Sloveniji. Održava se u novembru i, ukoliko ne sakupimo novac, teško da će uspjeti otići. Kada u regionu pred 50-ak učesnika iz svih zemalja Evrope čujete ime BiH, srce bude puno, a opet, s druge strane, znamo kako je teško finansirati odlazak na jedno prvenstvo – dodaje Suad.

Iz godine u godinu apliciraju na općinske konkurse.

– Nikada ništa nije dobila za rezultate i uspjehe koje postiže – govori Suad, dok nam Lejla pokazuje hrpu osvojenih medalja.

Na kraju su poručili da ne traže mnogo.

– Zar je moguće da niko ne vidi uspješnu djecu. Jasno je meni da su kolektivni sportovi više cijenjeni, ali, ako je neko uspješan, zar ga ne treba gurati naprijed, a ne sputavati – pita se Suad Slipić.

Kolektivni sportovi

Na kraju ove priče treba podsjetiti na činjenicu da je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rođen u Zavidovićima. Džaferović je odbio plan deportacije migranata iz BiH. Istih onih migranata koji su provalili u stan njegove uspješne sugrađanke koja BiH predstavlja u najboljem mogućem svjetlu, a država je ne vidi.

Gdje je donacija iz Luksemburga

Prije nekoliko godina bh. građani koji žive u Luksemburgu osigurali su donaciju kajaka za djecu iz Zavidovića.

– Ta donacija nije došla u prave ruke, kajaci su prodati. Nije moje da to objašnjavam – kaže Suad Slipić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79