Umoljani, Bjelašnica: Mjesto gdje se aždaha okamenila

Iz dubina kanjona Rakitnice izašla je aždaha sa namjerom da se još jednom nahrani stokom seljana sa Bjelašnice. Nakon što je prošla ravnicom između vrhova Obalj i Orlovac, repom je ostavila trag u dolini.

Riječ je zaista o prizoru koji oduzima dah – mali potočić koji poput zmije vijuga dolinom.

No priča o aždahi tu ne završava. Nakon što je seljanima dojadio svakodnevni teror aždahe koja je počela da ždere i ljude, seljani su se sklonili na brdo Pošiljak i predvođeni hodžom počeli moliti da aždaha nestane. Molitva je bila uspješna, a aždaha je ostala okamenjena u stijeni.

Zbog toga što su mještani umolili za nestanak aždahe, selo je i dobilo ime Umoljani.

Tako glasi kompletna legenda koju turistički i planinski vodiči obožavaju pričati posjetiocima koji dođu da posjete ovo interesantno planinsko selo na Bjelašnici.

Umoljani se nalaze na 1.353 metra nadmorske visine u području takozvane Zabjelašnice koja je, ustvari, visoravan smještena u trouglu planina Bjelašnice, Treskavice i Visočice.

Na ovom prostranom području se nalaze sela Lukavac, Milišići, Kramari, Brda, Šabići, Rakitnica, Bobovica, Ozimine, Pervizi, Sinanovići, te nešto malo udaljeniji Lukomir i Čuhovići.

Lukomir je poseban po tome što je na najvišoj nadmorskoj visini, na 1.472 metara, a Umoljani po tome što imaju najveći broj stanovnika od nabrojanih sela. Sva ova sela, a pogotovo Umoljani i Lukomir, prije rata su bila poznata kao izolovano i zabačeno područje, pogotovo zimi kada bi hranu i ostale namirnice u selo donosili pripadnici gorske službe.

Turisti imaju šta i vidjeti – dašak starog vremena i planinskog života, prelijepe krajolike te interesantne materijalne spomenike.

Pored legendi o imenu sela, interesantna je i priča o džamiji u Umoljanima čija je munara izgrađena od metala kako bi odoljela svim vremenskim (ne)prilikama. Džamija je jedina građevina koja nije srušena u proteklom ratu i o tome se raspredaju mnoge legende, a lokalno stanovništvo kaže da je izgrađena na nekom od stećaka.

To i nije nemoguće, jer se na putu za Umoljane nalazi mala nekropola stećaka, a na brdu preko puta se nalaze male drvene vodenice, pa je ovo nezaobilazno mjesto na kojem staju svi turisti.

Osim nabrojanih atrakcija, svi posjetioci imaju priliku obići i katunsko selo Gradina koje se nalazi u blizini Umoljana na putu za Studeni potok. Tu su i ture za planinare na Opservatoriju 2.067 metara nad morem, Krvavac 2.062 metara, Vlahinja 2.005 metara, Obalj 1.896 metara, Lovnica 1.856 metara i Visočica 1.960 metara.

Posebno atraktivne ture su kroz kanjon Rakitnice i do Lukomira. U selu možete vidjeti i seljane u narodnoj nošnji te kupiti par autentičnih priglavaka, a pri tome se i kvalitetno nahraniti domaćim specijalitetima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79