Umrli prije nego što su dočekali svoj novac

Nakon skoro šest godina čekanja, pojedini povjerioci Banke Srpske u stečaju konačno su dočekali prve isplate. Banka Srpske okončala je prvu djelimičnu diobu u kojoj je isplatila 24,9 miliona KM, dok je oko 130.000 ostalo neisplaćeno, jer su neki povjerioci umrli prije nego što su dočekali svoj novac.

Piše: M. Čigoja Ljubojević

Banka je novac na račune povjerilaca koji su obuhvaćeni prvom djelimičnom diobom uplaćivala od 3. do 11. avgusta. Od planiranih 25 miliona, ukupno je isplaćeno 24,87 miliona KM.

„Taj iznos isplaćen je za 167 povjerilaca. Ostalo je neisplaćeno oko 126.000 KM za 12 povjerilaca od kojih su neki umrli, pa se čekaju rješenja o nasljeđivanju, dok neki nisu dostavili broj računa za isplatu“, naveo je stečajni upravnik banke Goran Radivojac u izvještaju o prvoj djelimičnoj diobi.

Novac koji su građani i preduzeća imali u Banci Srpske blokiran je još od uvođenja prinudne uprave u ovu banku krajem 2015. godine. Agencija za osiguranje depozita BiH isplatila je osigurane depozite do 50.000 KM, a svi koji imaju više od tog iznosa godinama čekaju da im se isplati preostali dio.

CAPITAL je ranije pisao da prve isplate povjerioci propale Banke Srpske mogu očekivati početkom avgusta, nakon što su propali svi pokušaji Investiciono – razvojne banke (IRB) Republike Srpske da spriječi planiranu diobu.

Prijedlogom diobe najviše novca i to 16,6 miliona KM bilo je predviđeno za Agenciju za osiguranje depozita BiH, koja se nalazi u četvrtom isplatnom redu i koja je ranije isplatila osigurane depozite do 50.000 KM.

Za peti redovni isplatni red, u koji su većinom svrstana fizička lica, predviđeno je 8,1 milion KM, a preostalih oko pola miliona za drugi i treći isplatni red.

Banka na računu ima 65 miliona KM, ali značajan dio tog iznosa i dalje mora da rezerviše zbog ostalih sporova u kojima učestvuje, a jedan od većih je spor sa litvanskom Ukio bankom, težak oko 40 miliona KM. U tom sporu nedavno je donesena prvostepena presuda u korist Banke Srpske.

Priznata potraživanja povjerilaca banke iznose 183 miliona KM, ali ima i značajan iznos potraživanja koja nisu priznata i zbog koji su povjerioci podnijeli tužbe.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79