‘Umrlo je 15 ljekara, neki od kolega ponovno su se zarazili, Covid-odjeljenja ostaju bez anesteziologa’

Iako je bilo priča da ljekari odbijaju vakcinisanje, iz Ljekarske komore FBiH navode kako to nije tačno.

Gotovo da nema kantona u Federaciji BiH u kojoj tokom borbe sa pandemijom izazvanom koronavirusom barem jedan ljekar nije izgubio život. Prema informacijama kojima raspolaže Ljekarska komora Federacije BiH, od početka pandemije do danas, od posljedica izazvanih zarazom COVID-19, preminulo je 15 liječnika.

Puno je ljekara na bolovanju zbog COVID-19, iscrpljenosti, psihičke presije dr. Amila Bećirović, predsjednica Ljekarske komore FBiH, kaže kako su skoro svi bili aktivno zaposleni u nekoj od zdravstvenih ustanova u ovom entitetu, a inficirali su se direktnim kontaktom sa zaraženim, najčešće pacijentima.

– Najviše ljekara koji su preminuli od posljedica zaraze imali su između 50 i 60 godina života. Nažalost, nemamo tačnih podataka koliko ih je privremeno spriječeno za rad jer se te brojke svakodnevno mijenjaju. Ono što znamo jeste da ih je puno na bolovanju jer imaju COVID-19, ali i iz drugih razloga, vjerovatno zbog iscrpljenosti, predanog višemjesečnog rada kao i psihičke presije koju nosi naša struka već više od godinu. Nije lako raditi u vanrednoj situaciji, kada su kapaciteti puni, virus nepredvidiv, a smrtnost od bolesti visoka – naglašava Bećirović.

Dodaje kako se ustvari tek u pandemiji vidi koliko društvo ulaže u ljekare, broj specijalizacija i cjelokupni zdravstveni kadar.

– Prošle godine Izvršni odbor Ljekarske komore FBiH tražio je da se prime svi nezaposleni ljekari na neodređeno vrijeme, da se u radni odnos primi hiljade medicinskih sestara i tehničara, da se konkursna procedura pojednostavi. Time bi se, prema mom mišljenju, zaustavio i odljev ljekara iz BiH u zapadne zemlje – kaže Bećirović i dodaje kako postoji želja da se ljekari proglase službenim osobama sa svim svojim pravima i obvezama.

Svjesni situacije u kojoj se BiH našla u procesu nabavke vakcina, iz Ljekarske komore FBiH pisali su kolegama iz Njemačke, SAD-a, Kine, Francuske, Turske, Saudijske Arabije kao i Svjetskoj asocijaciji liječnika (WMA) s molbom da pomognu kako bi medicinsko osoblje, odnosno svi zaposleni u zdravstvu, u cijeloj državi što prije dobili cjepiva.

– Očekujemo pozitivan odgovor! Raduje me činjenica što je u međuvremenu počelo vakcinisanje zdravstvenog osoblja, zato i mi tražimo pomoć kako bi se taj proces ubrzao i kako bismo što prije imali vakcinisan kadar, a zatim sve rizične grupe građana. Što se više ljudi vakciniše, stvaraju se epidemiološke barijere pred virusom i tako se bolest stavlja pod kontrolu. Naravno, efekti vakcina nisu trenutni, treba sačekati određeno razdoblje da se stvori imunitet – ističe Bećirović.

Iako je bilo priča da ljekari odbijaju vakcinisanje, iz Ljekarske komore FBiH navode kako to nije tačno.

– Konstantno sam u kontaktu sa kolegama iz svih kantona. Oni željno iščekuju vakcinu i nadaju se da će uskoro svi biti vakcinisani. Donirana cjepiva su distribuirana u sve zdravstvene ustanove i napravljen je plan, određeni su prioriteti. Iduće sedmice krećem u obilazak kantonalnih komora. Želim čuti mišljenja svakog kolege i uvjeriti se u pravo stanje, u kakvim uvjetima rade, što im je najpotrebnije – kaže.

Iz ove Ljekarske komore pozivaju građane na odgovornije ponašanje koje će olakšati posao zdravstvenom sistemu i doprinijeti u svladavanju virusa.

– Znam da je svima dosta ovakvog načina života, ali jednostavno moramo ustrajati kako bismo iz pandemije izašli kao pobjednici. Zato je vrlo važno da svi poštujemo mjere, nosimo maske, držimo distancu, često temeljito peremo ruke. Zvuči jednostavno, a vjerujte da pomaže. Učinimo to zbog naših najbližih, starijih, zdravstvenih radnika – napominje Bećirović.

Kaže kako je ulazak u BiH bez PCR testa ogroman propust državnih organa.

– Epidemiološka slika u Federaciji BiH različita je po kantonima. Trenutno je najteže u Sarajevu, ali loša je i u Zenici, Travniku, Mostaru, Tuzli. Mi kao struka redovno tražimo poštivanje naredbi i preporuka svih kriznih stožera. Te mjere su na snazi godinu, ali se ne poštuju u cijelosti. Virus kada uđe u dio populacije širi se vrtoglavo brzo i stvara se sve veći circulus vitiosus. Tako nam je, upravo zbog slobodnog prelaska granica, ušao i puno virulentniji soj virusa. Osim toga, vinovnici smo i različitih zabava, koncerata i sličnih okupljanja, pa na takve stvari potrebno je i adekvatno odgovoriti – dodaje.

Bećirović kaže kako je dobila informaciju da je Ministarstvo civilnih poslova BiH obavijestilo Federalno ministarstvo zdravstva o dolasku 23.400 doza Pfizer/BioNTech cjepiva, kao i o rasporedu distribucije.

– Evo i Vlada FBiH ide u nabavku 100.000 doza vakcina Sputnik V. Kako budu sukcesivno dolazile za zdravstvene radnike, preći će se na vakcinisanje uposlenika i štićenika domova za stare i nemoćne osobe. Vakcinisanje je važno, to najbolje razumiju ljekari, jer puno ih je koji su oboljeli, izliječili se, a potom ponovno vratili na posao, bez obzira na posljedice koje im je ostavila korona, jer od njihovog prisustva ovise životi ljudi. Veliki je broj zaraženih liječnika i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, timovi obiteljske medicine ostaju bez liječnika, Covid-odjeljenja bez anesteziologa, sve su to činjenice zbog kojih se trebamo zapitati što je zaista vrijedno i koliko košta komfor koji svi priželjkujemo?! Ono što nas posebo zabrinjava je sve veći broj informacija koje dobijamo sa terena o ponovljenim slučajevima zaraze kod liječnika koji su, primjera radi, u listopadu ili studenom prošle godine preboljeli COVID-19, a sada su ponovno zaraženi – ističe Bećirović.

Odmah uvesti lockdown u cijeloj zemlji, što čekaju kantonalni krizni stožeri Najbolje bi, kaže, bilo da imamo ministarstvo zdravstva na nivou države i Nacionalni plan u borbi sa epidemijom.

– Menadžmenti redovito rade preraspodjelu zdravstvenog kadra, iznalaze nove kapacitete u zbrinjavanju oboljelih, ali sada je vrijeme da se krovne institucije krajnje uozbilje, donose odluke po informacijama i zahtjevima zdravstvenih ustanova. Ovo su sve razlozi zašto struka već 20 dana upozorava i traži strožije mjere. No, bez obzira na prijedloge koje ponudimo, a koji bi prema mišljenju struke zaštitili građane, spriječili kolaps zdravstvenog sistema, naša odluka nije konačna. Predlažemo lockdown, za početak na 14 dana, ali ne parcijalno, nego na nivou BiH koji će biti pomno kontroliran. Kantonalni krizni štabovi trebali bi reagirati odmah, je im je dato da mogu primjeniti restriktivnije mjere – navodi Bećirović.

Koordinacija Kantonalnih kriznih štabova, zdravstvenih ustanova i zavoda za javno zdravstvo, preoorganizacija u ustanovama, pa i između zdravstvenih ustanova, jedina je, ističe predsjednica Ljekarske komore FBiH, opcija za bolje djelovanje.

– Ovo je vanredno stanje, bojim se da ćemo izgubiti veliki broj građana. Komora moli sve nivoe vlasti i sve krizne stožere da se maksimalno angažiraju svi resursi, kako ljudski, tako i materijalni u rješavanju ovog problema. Pogledajte što se dešava u Srbiji. Zemlja koja je prva u regiji po broju vakcinisanih, a u samom vrhu u svijetu, svakodnevno bilježi više od 4.000 novozaraženih i veliki broj preminulih. Znači, još uvijek nisu osjetili efekte vakcinisanja koji će se, prema predviđanjima stručnjaka, vidjeti tek za mjesec-dva. Mi, izuzmemo li entitet RS, koja je dobila nešto vakcina, još nismo počeli sa vakcinacijom stanovništva, i zato molim da se poštuju mjere. Srbija se, i pored velikog broja vakcinisanih, ne libi zatvoriti sve. Nije mi jasno što čekaju nadležne vlasti u BiH – upitala je Bećirović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79