Umro Mirko Grbešić, poduzetnik i vlasnik Mepas Malla u Mostaru

Umro Mirko Grbešić, poduzetnik i vlasnik Mepas Malla u Mostaru


Preminuo je Mirko Grbešić, uspješni bosanskohercegovački poduzetnik, vlasnik poznatog tržnog centra u Mostaru Mepas Mall.

On je rođen je 11. avgusta 1960. godine u Širokom Brijegu.

Mirko Grbešić osnovao je kompaniju “Mepas”, kupio osječku “Saponiju” i “Kandit” te postao vlasnik bjelovarskog Koestlina.

1998. je za 20 miliona njemačkih maraka kupio osječku Saponiju. Nakon toga je postao vlasnikom bjelovarskog Koestlina. Za osječki Kandit dao je šest miliona eura te još prilično uložio kako bi se brand vratio na police i među potrošače. Uz to, preuzeo je obvezu da će do 2014. premjestiti tvornicu s postojeće lokacije i napraviti novu u osječkom predgrađu Nemetinu. Ta investicija je vrijedna 20 miliona eura.

2000. godine Mepas otkupljuje i tvrtku metalne proizvodnje i ugradnje Metalac iz Širokog Brijega. Grbešić je također postao vlasnikom Maraske i Brodomerkura.

2012. je u Mostaru otvorio Mepas Mall koji se prostire na skoro 100 hiljada četvornih metara. Centar je građen na način da vizualno, koncepciji i sadržajno prati sve aktualne trendove kada su u pitanju centri ovog tipa u Europi, rekao je Grbešić.

Za njegovo poslovno carstvo karakteristika je stalan ali ne prebrzi rast. Na poslovanje njegovih tvrtki kao ni na način stjecanja vlasništva nad njima, nema primjedbi ni u BiH ni u Hrvatskoj. „Poslovna politika koju vodimo na svim tržištima je jasna, legalna i transparenta, tako da ne dajemo povoda za bilo kakve špekulacije“, rekao je svojedobno.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija