UN o nacionalističkim orgijanjima u BiH: Takvim događajima nije mjesto u demokratskom društvu

Nakon incidenata koji su se dogodili u gradovima Bosne i Hercegovine, te veličanja zločina, oglasili su se iz Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.

Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini izrazile su uznemirenost zbog niza incidenata koji su se proteklih dana dogodili u Bijeljini, Prijedoru, Foči, Gacku, Višegradu, Brčko distriktu BiH i drugim mjestima, a koji uključuju veličanje zločina i ratnih zločinaca, pozive i poticanje na nasilje, učinjenu štetu na natpisima koji odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici i druga uvredljiva djela prema onima koji su preživjeli svirepe zločine.

– Takvim događajima nije mjesto u demokratskom društvu, oni trajno produžavaju patnju preživjelih i porodica žrtava, koji zaslužuju poštovanje i suosjećanje – naveli su u saopćenju.

Ujedinjene nacije su pozvale sve relevantne nivoe vlasti i institucije u Bosni i Hercegovini da osiguraju poduzimanje potrebnih mjera za sprečavanje i djelovanje protiv trajnog ponavljanja bilo kakvih manifestacija diskriminacije i mržnje, koje samo potpiruju osjećaj nesigurnosti, tjeskobe i nepovjerenja.

– Ljudi u Bosni i Hercegovini zaslužuju živjeti u okruženju međusobnog razumijevanja, poštovanja i dostojanstva – istaknuli su u saopćenju.

  Godišnje od karcinoma oboli više desetina djece

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79