UN traži hitno prekidanje nasilnog protjerivanja migranata sa hrvatske granice

Kako se navodi u saopštenju UN misije u BiH, muškarci su išli pješke duž graničnog prelaza sa Hrvatskom sa ranama na tijelima i sa potrebom za odjećom i obućom

Misija Ujedinjenih nacija (UN) u Bosni i Hercegovini pozvala je na hitno djelovanje kako bi se zaustavilo nasilno vraćanje i kolektivno protjerivanje migranata, tražioca azila i izbjeglica duž hrvatske granice, prenosi Anadolu Agency (AA).

UN misija u BiH je izrazila zabrinutost nakon što su njihovi i predstavnici nevladinih organizacija 2. aprila 2021. godine u blizini granice sa Hrvatskom susreli 50 vidno iscrpljenih muškaraca koji su se kretali prema Bihaću.

Kako se navodi u saopštenju UN misije u BiH, muškarci su išli pješke duž graničnog prelaza sa Hrvatskom sa ranama na tijelima i sa potrebom za odjećom i obućom.

“UN ekipe hitne pomoći su im obezbijedile hranu, odjeću obuću i higijenske potrepštine, a kao odgovor na njihove povrede medicinski timovi nevladinih organizacija pružili su hitnu ljekarsku pomoć za 25 osoba”, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju iz UN-a, muškarci su rekli da su im oduzeti mobilni telefoni, novac i lične stvari kada su pokušali preći granicu, te da su ih tukli štapovima i vratili nazad u BiH.

“Nasilno vraćanje i kolektivna protjerivanja zabranjeni su međunarodnim pravom i pravom Evropske unije, a UN najoštrije osuđuju upotrebu nasilja nad migrantima, tražiocima azila i izbjeglicama na bilo kojoj granici. Zahtijevamo od dotične države da istraže incident koji se dogodio 2. aprila i da svi počinitelji budu na odgovarajući način sankcionisani”, poručuju iz Misije UN-a.

Bosna i Hercegovina je posljednjih godina zabilježila značajan porast migracionih kretanja. Prema zvaničnim podacima u prethodne tri godine, više od 70.000 migranata ušlo je na teritoriju ove zemlje.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), u BiH se trenutno nalazi oko 6.500 migranata i izbjeglica, od čega je 4.900 smješteno u prihvatnim centrima.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79