Unapređenje postupanja policije u istraživanju slučajeva diskriminacije unutar policije

Unapređenje postupanja policije u istraživanju slučajeva diskriminacije unutar policije
Edukacija za istražitelje/ce

Danas se u Konjicu završava dvodnevna radionica na temu „Postupanje u slučajevimadiskriminacije na osnovu spola i seksualnog uznemiravanjaunutar policije“ kojoj prisustvuju policijski službenici/eiz cijele Bosne i Hercegovine, zaposleni u odjelima za unutrašnju kontrolu.Radionica se realizira u okviru projekta „Borba protiv rodno zasnovanog nasilja u policijskim strukturama u BiH“, koji provodi Udruženje „Mreža policijskih službenica“ uz podršku Ambasade SAD.

Rezultati provedenog istraživanja pokazali su da u policiji postoji visoka tamna brojka slučajeva diskriminacije, s fokusom na diskriminaciju na osnovu spola i seksualno uznemiravanje. Uzrok takve diskriminacije su najčešće rodne predrasude i stereotipi, što je posebno izraženo u policijskim strukturama gdje su još uvijek dominantno zastupljeni muškarci. Kao jedan od razloga neprijavljivanja identificirano je nedovoljno poznavanje konkretne problematike od strane nadležnih za istraživanje, te nepostojanje povjerenja u nadležne službe, zbog čega se policijske službenice veoma teško odlučuju da prijave ove slučajeve, a često bivaju i sekundarno viktimizirane.

Edukacija je usmjerena na policijske službeniek/ce koji su zaposleni u nadležnim odjelima za ispitivanje slučajeva diskriminacije unutar policije, a obrađuju su sve relevantne teme koje će im pomoći uprepozmavanju slučajeva diskriminacije, blagovremenom istraživanju i dokazavanju istih, te zaštite žrtve.Tokom prvog dana treninga obrađene su i rodne uloge, stereotipi i predrasude, te vrste diskriminacije, radi boljeg razumijevanja cijele problematike, dok je drugi dan fokus na identicifiranju slučajeva i uspješnom istraživanju i dokazivanju.

U narednoj fazi ovog projekta bit će sačinjene Smjernice za postupanje policije u slučajevima diskriminacije na radnom mjestu izjavili su iz Udruženje “Mreža policijskih službenica”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79