Uništena skijaška skakaonica na Vlašiću a nekada je bila ponos BiH!

Uništena skijaška skakaonica na Vlašiću a nekada je bila ponos BiH!


Tokom 70-tih i 80-tih godina na planini Vlašić započela je historija skijaških skokova u Bosni i Hercegovini, a Babanovac postao mjesto Međunarodnog takmičenja u skijaškim skokovima koje je okupljalo skakače iz cijelog svijeta. Danas su u funkciji skijaške staze za razliku od skakonice koja je uništena tokom rata u Bosni i Hercegovini i nikada obnovljena.

Piše: Haris Šertović

1975. godine počela je izgradnja skijaške skakaonice na planini Vlašić. U svijetu je bila među najpoznatijim skakaonicama jer se smatrala najjužnijom i najprirodnijom skakaonicom u Evropi. Samo zaletište skakonice je betonirano dok je ostatak staze dužine 90 metara prirodna padina. Tih sedamdesetih godina prošlog vijeka, skijaški klub je za gradnju staze i skakaonice angažovao poznate vlašićke orliće, omladinu koja je željela da se bavi ovim sportom.

Pokal Vlašić – Evropski kup

Ovdje se od 1977. do 1990. godine održavalo Međunarodno takmičenje u skokovima ‘’Pokal Vlašić – Evropski kup’’. Ukupno je održano 13 takmičenja na kojem su pred 12000 gledalaca nastupali takmičari iz 10 evropskih zemalja, Japana i SAD. Vlašić je tada imao status Rezervnog aklimatizacijskog sportskog centra 14. Olimpijskih igara, te je 1979. godine dobio prestižno priznanje “Srebrena pahuljica” za najuređeniji zimski centar u bivšoj Jugoslaviji.

Uz brojne napore, nedostatak ili višak snijega, strogu kontrolu međunarodne federacije, takmičenje je opstalo sve do početka rata u BiH. Pored činjenice da se ovdje održavalo takmičenje u skijaškim skokovima, možda i najvažnije je bilo to da su mladi bosanskohercegovački skakači ovdje započinjali svoje prve korake.
Nekada bilo – sada se spominjalo

Poslijeratni period nekako je sa sobom donio i pad interesa za skijaške skokove. Danas je u blizini vlašićke skakaonice prostor na kojem su izgrađeni ili se grade mnogi smještajni i ugostiteljski objekti, pa je teško očekivati, iako je bilo najava kako će se ići u rekonstrukciju skakaonice a time i u revitalizaciju skijaških skokova, povratak nekadašnjeg sjaja.

Ranije su mediji pisali da je postojala ideja izgradnje certificiranog zip-lajna kojim bi se adrenalinski ovisnici sa vrha skakaonice mogli spuštati do hotela Babanovac, ali do danas ova lokacija je prepuštena zubu vremena. Skakaonica je vidno uništena a prostor oko nje zarastao u korov. Zanimljivo je kako na rešetkama koje čuvaju objekat kako se posjetitelji ne bi penjali, i dalje stoji natpis da traju radovi na gradnji. Naravno da se ne gradi niti je gradnja u planu. Sada je ovo mjesto samo dobra kota sa koje se vide obronci planine Vlašić

.Planinski odmor – Babanovac

A kada smo već na Vlašiću, ova planina pruža savršene uvjete za odmor, zabavu i dozu čistog – svježeg planinskog zraka. Vlašić je planina koja se prostire u opštini Travnik, a njeni obronci se protežu i do opštine Kneževo. Visoka je 1933m.n.v, a najviši vrh je Paljenik. Vlašić godinama unazad okuplja strastvene skijaše, planinare, ali i gurmane zbog svog poznatog vlašićkog sira.

Izuzetno kvalitetan i ljekovit zrak na Vlašiću pogodan je za ljude koji imaju problema sa dišnim putevima. Zbog bogatstva koje se ogleda u šumama, livadama s raznovrsnim cvijećem, izvorima i rijekom Ugar, Vlašić je popularna destinacija i u ljetnim mjesecima. Planinarenje, izleti i šetnje po najljepšim predjelima Vlašića dovoljan su razlog i motivacija koji privlače mnogobrojne goste i ljeti.
Terapijsko jahanje ili adrenalinska zabava

Za odmor preporučujemo planinske kućice ili jedan od obližnjih hotela. Izvan zimske sezone možete uživati u terapijskom jahanju. Terapijsko jahanje je oblik medicinskog liječenja gdje se za postizanje terapijskog cilja koriste trodimenzionalni pokreti konja.

Terapijsko jahanje je oblik konjaništva namjenjen i prilagođen osobama s posebnim potrebama u cilju poboljšanja njihovog života a time i postizanja različitih terapijskih ciljeva.

Ako ste zaljubljenik u adrenalin, za vas je onda vožnja quad vozilima po obroncima ove prelijepe planine. U svakom slučaju odlazak na planinu je lijek i odmor sam po sebi. Čuvajte mentalno i fizičko zdravlje, nakon ugodnog boravka na svježem zraku ne zaboravite kako su noći hladnije, zato je topli napitak pored kamina savršen način da upotpunite planinski ugođaj.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija