Uništeno 20 tona banana u CG zbog pesticida

Inspektori su u septembru uništili 19.591 kilograma banana koje su sadržale pesticide u većoj količini od dozvoljene, piše u izvještaju Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove u koji je Portal RTCG imao uvid.

Kako se navodi u dokumentu, banane koje su uništene jer je u njima pronađen nedozvoljeni pesticid hlorpirifos – koji je u Crnoj Gori potpuno zabranjen, dok je na primjer u Srbiji dozvoljen za tretiranje šećerne repe.

U izvještaju za septembar se navodi da je zbog pesticida formetanat koji je takođe zabranjen u zemljama Evropske unije zbog sumnje da može da utiče na zdravlje ljudi, uništeno 2.700 kilograma nektarina.

Inspektori su uništili i dvije pošiljka hrane za životinje u količini od 20.580 kilograma jer im je prošao rok upotrebe.

Osim uništene hrane u nebezbjedne pošiljke se ubrajaju i one koje su vraćene.

Inspektori su vratili u septembru sa granice, dvije pošiljke hrane za životinje u količini od čak 48.900 kilograma i 21.104 kliograma limuna.

Vraćena je i pošiljka kornišona u količini od 1.786 kilograma, te 10.774 kilograma paradajza i jedna pošiljka krastavca u količini od 2.229 kilograma i grožđa od 8.298 kilograma.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79