Univerzitet u Sarajevu među pet posto najboljih u svijetu

Prema preliminarnom izdanju Webometricsovog rangiranja za 2021. godinu Univerzitet u Sarajevu nalazi se na 1672. mjestu na svjetskoj listi u ukupnom poretku više od 31 hiljade visokoškolskih ustanova širom svijeta koje su obuhvaćene skriningom.
Kriteriji skrininga ovaj put su utjecaj/vidljivost, otvorenost i izvrsnost, što Univerzitet u Sarajevu svrstava u prvih 5,39 posto univerziteta na ovoj listi.

Univerzitet u Sarajevu je na 649. mjestu od ukupno 5.774 rangirana univerziteta prema rangiranje za Evropu.

Univerzitet u Travniku ocijenjen kao najbolji u državi: Bolji od sarajevskog, tuzlanskog, mostarskog,..

Januarsko rangiranje je rađeno prema novoj metodologiji, tako da podaci iz prethodnih godina nisu uporedivi.

“U odnosu na rangiranje iz jula 2020. godine došlo je do promjene metodologije u načinu izračunavanja rangiranja, tako da su u Cybermetrics laboratoriji, koja provodi prikupljanje i obradu podataka, za ovo rangiranje promijenili broj kriterija te su umjesto dosadašnja četiri podaci obrađivani za tri kriterija, stoga ova dva rezultata ne mogu biti poređena – zbog vrijednosti pojedinih segmenata koje se uzimaju u obzir kod izračuna”, istakli su.

U julskom rangiranju kriterij prisutnosti nosio je pet posto ukupne vrijednosti, a u posljednjem, januarskom taj kriterij je ukinut.

“U kriteriju utjecaja procent je ostao nepromijenjen 50 posto. Transparentnost je ostala na istim vrijednostima 10 posto, dok je kriterij izvrsnosti sa 35 posto povećan na 40 posto, a i broj rangiranih univerziteta je povećan sa 30 hiljada na više od 31 hiljade, što je, naravno, reflektiralo i samo pozicioniranje na januarskoj listi. Stoga se januarsko rangiranje 2021. i julsko rangiranje 2020. godine moraju posmatrati odvojeno, bez poređenja, zbog promjene kriterija”, zaključuju.

U okviru Webometricsovog Transparent rankinga, koji rangira univerzitete po citiranosti njihovih nastavnika i saradnika, Univerzitet u Sarajevu je rangiran na 1095. mjestu, što predstavlja značajan pomak od 135 mjesta u odnosu na prethodnu godinu.

Transparent ranking koristi Google Scholar kao platformu za citatnu analizu, odnosno prikazuje broj citata koji su nastavnici i saradnici dobili u radovima svojih kolega iz cijelog svijeta prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79