Unsko-sanski kanton: Protest građana kod “Mirala” zbog migranata

U Unsko-sanskom kantonu ponovo se komplikuje migrantska kriza. Zbog povećanog broja oboljelih migranata od koronavirusa, ali i zbog pucnjave, odnosno upotrebe vatrenog oružja od strane migranata prije nekoliko dana u Velikoj Kladuši isped Prihvatnog centra Miral danas je zasjedala Operativna grupa za kontrolu nad migrantskom krizom.

Oko stotinjak građana Velike Kladuše večeras je ispred Mirala od bh. vlasti zatražilo da zatvore ovaj centar jer svakodnevno strahuju za svoju sigurnost, ali i svoje zdravlje.

Pored upotrebe vatrenog oružja, vlasti USK-a brine i činjenica da je 55 migranata zaraženih koronavirusom pobjeglo iz Prihvatnog centra Miral.

Ružnić: Iz Mirala otišlo 55 zaraženih migranata, ne zna se gdje su

– Ako se oni 24 sata kreću slobodno bez ikakvog nadzora i pratnje, sigurno da uvijek postoji taj rizik da mogu doći u kontakt s nekim našim domaćim licem i da im oni prodaju to naoružanje – izjavio je Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK-a (A-SDA).

– Problem je u tome što je 82 novozaraženih migranata u Miralu. Ali ovi koji su otišli, moguće je da toliki broj se kreće i mimo migracionih centara – istakla je Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva USK-a (SDP).

Vlasti u USK-u smatraju da je IOM odgovoran za slučaj s migrantima koji su pobjegli iz Mirala. 55 migranata zaraženih koronavirusom koji su pobjegli iz Mirala epidemiološka su prijetnja građanima USK-a.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79