Unutrašnji nemiri u SNSD-u: Ko će izaći kao pobjednik?

Nemiri unutar najveće vladajuće stranke u Republici Srpskoj postaju sve intenzivniji kako se lokalni izbori približavaju. Novi planovi organizacijskih promjena mogli bi donijeti i promjene u Vladi Srpske, što se nekim frakcijama unutar SNSD-a ne dopada. Najava mogućeg političkog povratka Igora Radojičića dodatno zakuhava situaciju. Je li ovo odgovor na unutarnje nesuglasice u stranci ili je rezultat poteza povezanih s prethodnom SDS-ovom strujom unutar SNSD-a?

U vladajućoj stranci SNSD, jasno su vidljivi sukobi frakcija već neko vrijeme, a nedavni javni istupi Lazara Prodanovića i Nebojše Radmanovića dodatno su zaoštrili situaciju, javlja BN. Uz to, najavljene sankcije protiv stranke mogu dodatno pogoršati unutarnje podjele, posebno ako dođe do blokade računa.

Jedno od pitanja koje se nameće jeste: Da li stari kadrovi poput Radmanovića znaju nešto što većina ne zna, te na vrijeme napuštaju brod koji tone? Njihovo odstupanje može biti povezano s nedavnom nevoljom Igora Radojičića ili s činjenicom da njihova struja nije dobila značajniju poziciju u Savjetu ministara BiH.

Neizvjesnost unutar SNSD-a dodatno se pojačava dolaskom Igora Dodika na poziciju organizacionog sekretara, što bi moglo donijeti promjene u stranci. Spekulira se o potencijalnom premijerskom položaju za Miroslava Bojića, trenutnog načelnika Laktaša, što bi ojačalo utjecaj “laktaške grupe” unutar stranke.

Zategnuti odnosi između Dodika i Viškovića sugeriraju moguće promjene u Vladi, pri čemu se Viškovića vidi kao figuranta. Prema glasinama, Višković bi mogao biti smijenjen s mjesta premijera, a ponuđena mu je direktorska pozicija u Elektroprivredi Republike Srpske.

Situacija unutar SNSD-a postaje sve kompleksnija, a nadolazeći lokalni izbori mogli bi biti presudni za budućnost stranke. Hoće li nova organizacijska promjena donijeti stabilnost ili će samo produbiti podjele, ostaje za vidjeti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79