Uoči 25. godišnjice genocida: Poema “Fatima” posvećena najmlađoj žrtvi iz Srebrenice

Sarajevska filharmonija 9. jula će premijerno izvesti simfonijsku poemu zaSrebrenicu „Fatima“, napisanu za sopran i orkestar, koju je komponirao Edin Dino Zonić. Djelo je posvećeno 25. godišnjici genocida u Srebrenici, a bit će izvedeno na otvorenom, u amfiteatru Memorijalnog centra Kovači.

Veliki doprinos

– Na programu je i Albinonijev „Adagio“, uz koji će se čitati poezija Česlava Miloša (Cewslav) i Josifa Brodskog posvećena ratu u Srebrenici i poema „Srebrenica“ Abdulaha Sidrana. Pogledat ćemo koreografsku numeru Amile Terzimehić uz fotobackup Srebrenice „Lično“ Aide Redžepagić. Slušat ćemo glumce koji su ostavili ili će tek ostaviti veliki doprinos na pozorišnim daskama, a to su Aldin Omerović, Mak Čengić, Gordana Boban, Snežana Vidović – kaže Samra Gulamović, koja će dirigirati Sarajevskom filharmonijom.

Bit će to, kako kaže, savršeno osmišljena cjelina pod rediteljskom palicom Dine Mustafića. Reditelj ističe da je poema posvećena najmlađoj žrtvi genocida Fatimi Muhić, koja je ubijena samo nekoliko sati nakon rođenja.

Govoreći o tome koliko su ovakvi programi važni za BiH, Gulamović ističe kako je „Modul memorije“ kulturološki program koji se bavi očuvanjem kulture sjećanja pod okriljem MESS-a, vođen idealom da je poznavanje prošlosti od izuzetne važnosti kako bi osigurali da se tragedije koje su iza nas neće ponoviti.

– Na ovom tragu je i naš projekt kojim dajemo doprinos kulturi sjećanja – dodaje Gulamović.

Mračni oblak

Projekt je počeo prije nešto manje od dvije godine, kada je Dino Zonić, Sarajlija s adresom u Americi, premijerno izveo svoje djelo „Bosanska rapsodija“ sa Sarajevskom filharmonijom.

– U razgovoru nakon koncerta predložila sam mu da napiše kompoziciju koju će posvetiti Srebrenici. Nakon razgovora sa spisateljem Edinom Krehićem, dobili smo tekst za glas koji je povjeren bh. sopranistici Ademi Pljevljak-Krehić. Poema „Fatima“ posvećena je djetetu, žrtvi mračnog, neshvatljivog i zdravom razumu neprobojnog oblaka, žal koji je jula 1995. prekrio Srebrenicu – govori Gulamović.

Bijeli i uspravni svjedoci

– Izvest ćemo program u istoj takvoj julskoj noći 25 godina kasnije, uz vremensku distancu koja daje dojam da se sve promijenilo, a opet da je sve ostalo isto. Izvest ćemo ga okruženi svjedocima koji stoje bijeli i uspravni, koji su stranice historije ispisali svojim životima. Izvest ćemo ga opterećeni prošlošću koju živimo, u nadi da će oni koji su počinili ovaj i sve druge zločine smoći snage da se pokaju, zatraže oprost i svima omoguće da se posvetimo onome što je pred nama – kaže Gulamović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79