Uoči presude Stanišiću i Simatoviću podsjećamo: Škorpioni su u Trnovu mučki ubili srebreničke mladiće

Oslobađajuća presuda, doživotni zatvor ili neki treći scenarij? Znat ćemo ove srijede, kada će biti izrečena prvostepena presuda ponovljenog postupka najvišem vrhu Državne bezbjednosti Srbije, koji su predvodili Jovica Stanišić i Frank Simatović. Uoči presude donosimo svjedočenja i podsjećamo na 6 mučki, pucnjima u leđa, ubijenih srebreničkih mladića u Trnovu, po naredbi Simatovića i Stanišića, a koje su izvršili oni koje su formirali – zloglasni Škorpioni.

Šesnaestogodišnjeg Azmira Alispahića njegova majka Nura posljednji put je vidjela 11. jula 1995. godine, prije nego što je sa rođacima iz Srebrenice krenuo šumom prema Tuzli: “Kaže – mama, nisam te poljubio, ja sam se vratio da te poljubim”.

Azmir je tada krenuo zajedno sa zetom Osmanom Salkićem.

“Zadnji put smo se rastali na Kameničkom brdu, prije one velike zloglasne bukve. I u nadi da je on negdje u koloni ispred mene ja ga više nisam ni tražio. Nisam ga, nažalost, ni našao”, prisjeća se on.

Azmir je najmlađa žrtva Škorpiona, specijalne jedinice Državne bezbjednosti Srbije. Škorpioni su Azmira i još petoricu srebreničkih Bošnjaka monstruozno strijeljali 17. jula 1995. godine u Trnovu.

“Haški istražitelji pokazali njegove slike. Tad smo ja i supruga identifikovali Azmira. I Sidika Salkića na tim slikama. Lahko se moglo povezati odakle Azmir i Sidik zajedno. S obzirom na to da je Siki moj rođak, a Azmir dijete, onda je njega Sidik, vjerovatno da bi ga zaštitio, uzeo sa sobom da ga vodi. I tako su i nestali“, nastavlja Salkić.

„Tada sam vidjela ga na onom snimku, tada sam pala u nesvijest kad sam vidjela. Kažem u sebe kćerki, eno – pokazuju, sad će, kaže, majka poznati sina. A sestra brata“, govorila je u julu 2020. Nura Alispahić.

Među šest svirepo ubijenih srebreničkih dječaka i muškaraca bio je i Smail Ibrahimović, kojeg je na videosnimku prepoznala njegova supruga Remzija Ibrahimović: „Dovoljno je bilo samo da vidiš uz onu među kad ih natjeraše da legnu”.

Na simbolične višegodišnje kazne zatvora u Srbiji su osuđeni Slobodan Medić, komandant Škorpiona, i pripadnici te jedinice Branislav Medić i Pero Petrašević koji je priznao zločin. Srbijansko pravosuđe nije se željelo baviti utvrđivanjem odgovornosti države Srbije.

„Ima li igdje da su Srbiju optužili? Ovo je sve Srbija radila. Ovo prvo što su naše pobili“, podsjeća Remzija Ibrahimović.

Prema haškoj optužnici, Jovica Stanišić, bivši šef Državne bezbjednosti Srbije, i Franko Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije DB-a, naredili su Škorpionima da iz svoje baze u Đeletovcima otputuju na područja pod srpskom kontrolom u blizini Sarajeva, gdje su stigli početkom jula 1995. godine i utaborili se u Trnovu. Nakon zarobljavanja, šestorica srebreničkih Bošnjaka su odvedena u bazu Škorpiona u Trnovu, koji su ih strijeljali nedaleko od svoje baze. Porodice žrtva očekuju da će Stanišić i Simatović konačno biti osuđeni.

„Ja bih bila puna sreće da im samo onako presude doživotnu kaznu – ne bi bile pare da se mogu platiti. Pare se mogu platiti, ljudski život se nikada ne može platiti. Ali,da ih tako osude i zatvore“, poručuje Remzija Ibrahimović.

Osman Salkić smatra kako kazna neće puno promijeniti: „Malo će u narednih dana možda porodicama donijeti olakšice. Iskren da budem, meni su za ratove male doživotne kazne“.

Salkić je u Hagu svjedočio o srbijanskoj agresiji na BiH i kontinuiranim vojnim napadima iz Srbije na Srebrenicu koji su se dešavali prije i tokom genocida. Kaže da ratni zločini Škorpiona potvrđuju direktnu umiješanost Srbije i njenu odgovornost.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79