Upeklo: Pasije vrućine u Mostaru

Danas je u Mostaru zabilježen zanimljiv prizor pasa iscrpljenih zbog vrućine, koji leže na ulicama.

Poznato je da je Mostar jedan od najtoplijih gradova Bosne i Hercegovine tako da su ljudi, kao i životinje, često izloženi jakim vrućinama. Kad je prevruće, ljudi se znoje skoro po čitavom tijelu, dok se psi mogu znojiti samo na područjima tijela koja nisu prekrivena krznom, kao što su nos i šape.

Dakle, kako temperatura zraka raste, pas mora intenzivnije disati kako bi se hladio: zato psi dahću kad im je vruće. Pojednostavljeno rečeno, što pas ima duži nos, bolje se može rashladiti dahtanjem. S druge strane, psi s kraćim njuškama i ravnim licima teško podnose vrućinu pa, ako ste vlasnik takvog psa (npr. mopsa, buldoga, boksera, pekinezera), budite oprezni, piše Avaz.

S dolaskom toplog vremena psi dobivaju ljetnu dlaka, koja je tanja, ali različite pasmine imaju različitu količinu dlake. Važna je i boja dlake, jer tamnija dlaka apsorbira više topline nego svjetla pa se takav pas može brže pregrijati, dok svijetli psi mogu lakše izgorjeti na suncu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79