Upitan dolazak hodočasnika u Međugorje za 40. godišnjicu Gospinih ukazanja

U Međugorju će se za nepunih mjesec, tačnije 25. juna, navršiti 40 godina od početka Gospinih ukazanja. Uprkos pandemiji koronavirusa, ogroman broj hodočasnika, koji, inače, ovo malo hercegovačko mjesto već četiri decenije tradicionalno pohode iz cijelog svijeta, i to na godišnjem nivou više od milion, iskazao je zanimanje za predstojeću godišnjicu.
Uputili zahtjev

Međutim, njihov dolazak je prilično upitan, pogotovo nakon što jučer na sjednici Vijeća ministara BiH nije prošla odluka o tome da se stranim državljanima olakša ulazak u BiH uz posjedovanje antigenskog testa ili potvrde o vakcinaciji.

Upravo takav zahtjev su uputili iz Udruge turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba Međugorje, koja je okupila 115 vlasnika privatnih firmi iz oblasti turizma. Praktično, 90 posto stanovništva u Međugorju živi od turizma i sve su nade, kako nam je to kazao Željko Vasilj, voditelj Turističkog ureda, polagali u pozitivnu odluku Vijeća ministara BiH.

– Malo je reći da smo razočarani. Očekivali smo bolja i hrabrija rješenja, ali su ona, nažalost, izostala. Ne preostaje nam ništa drugo nego da se nadamo kako će zdrav razum pobijediti i da će se na nekoj od narednih sjednica odlučivati ponovo o tom zahtjevu – kazao nam je Vasilj.

U Međugorju, trenutno, boravi stotinjak hodočasnika. U poslijepodnevnim satima smo sreli tek rijetke turiste iz Ukrajine i Poljske. Zapravo, cijelo mjesto, pogotovo Gospin trg ispred Crkve sv. Jakova, što je najfrekventnija lokacija u ovom svetištu, prilično je pusto.
Rizična zemlja

– Nadamo se da će sredinom ljeta uslijediti ozbiljniji dolazak, ponajprije zbog imunizacije Evrope i svijeta. Nažalost, brojni strani državljani trenutno podliježu i karantinu pri povratku u svoje zemlje, kojima je BiH na toj epidemiološkoj karti i dalje označena kao rizična – dodao je Vasilj.

Nešto življe je bilo u prijepodnevnim satima, kada je odmah uz crkvu s radom počeo mobilni punkt otvoren za testiranje hodočasnika. Otvaranje punkta inicirali su u međugorskoj Udruzi turizma kako bi turistima olakšali dolazak i, pogotovo, povratak u svoje zemlje piše Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79