Upitni izbori naredne godine: Stranci će dati 8,5 miliona za izbore

Ukoliko predstavnici Republike Srpske ostanu dosljedni i ne budu odlučivali u Vijeću ministara BiH, Predsjedništvu BiH i parlamentu BiH, opšti izbori u BiH u oktobru naredne godine neće biti održani.

Naime, izbore u BiH raspisuje Centralna izborna komisija BiH i s obzirom na to da oni rade najnormalnije, tu neće biti problema, međutim zbog nepostojanja budžeta, odluku o sredstvima za održavanje izbora moraće donijeti Vijeće ministara BiH, koji će, sudeći po izjavama zvaničnika RS, biti u blokadi sve dok se ne povuku izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo Valentin Inzko, bivši visoki predstavnik u BiH, a kojima se, između ostalog, zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici.

Prema nezvaničnim informacijama, novac za izbore u slučaju nastavka blokade Vijeća ministara BiH mogli bi obezbijediti predstavnici međunarodne zajednice i kompletan iznos oko 8,5 miliona KM doznačiti direktno na račun Centralne izborne komisije, o čemu se, također prema nezvaničnim informacijama, već razgovaralo u tim krugovima.

Centralna izborna komisija BiH, po zakonu, izbore mora raspisati u maju, a 20 dana od dana raspisivanja izbora CIK-u mora biti dostavljen novac. Odluku o tome, o tim sredstvima, treba da donese Vijeće ministara BiH, a ukoliko se ostane pri stavu da se ne odlučuje, te odluke neće biti”, rekao je Vehid Šehić, analitičar i bivši predsjednik Centralne izborne komisije BiH, dodajući da je mišljenja da do toga neće doći i da će izbori na kraju biti održani.
I zvaničnici RS koji odlučuju u Predstavničkom domu parlamenta BiH kažu da je takav scenario moguć, ali se nadaju da do njega neće doći i to iz prostog razloga što bi se u tom slučaju narušilo jedinstvo vlasti i opozicije koje je postignuto u RS u vezi s tim pitanjem.

Tako nešto dovelo bi do prepucavanja vlasti i opozicije. Lično mislim da izbori treba da se održe i da od naroda dobijemo legitimitet za posao koji obavljamo”, rekao je Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske i predsjednik Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH, dodajući da vjeruje da će izbori naredne godine biti održani.
Inače, da je za održavanje izbora neophodna odluka Vijeća ministara BiH, vidjelo se i na posljednjim lokalnim izborima koji su pomjereni upravo iz razloga što nije bilo novca. Tu odluku Vijeće ministara BiH na kraju je donio sa nekoliko mjeseci zakašnjenja, zbog čega su lokalni izbori, umjesto u oktobru, održani u novembru prošle godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79