Uplaćuje li poslodavac vaše doprinose?

Doprinosi.

Piše: Dražan Pejaković

Budimo realni, neke poslodavce boli uvo za našim doprinosima, a to je njima zakonska obaveza, nije dovoljno što nam šaltaju ugovore sa osam sati i mijenjaju ih sa ugovorima onim od četiri sata, a ima i onih šrtica koji te prijave na dva sata.

Tebi prijava manja, manji doprinosi, a i dalje udaraš punom snago, tuče se i 10 sati dnevno, a ne manjka ni onih koji rade i po 12 sati.

Ukoliko ste bili prijavljeni kod poslodavca 2h ili 4h, imate pravo na naknadu

Krenuli su nas još više pojedini da iskorištavaju, kažu „nema posla“, a nama kičma opada, na kraju i kada nema posla poslodavčeva je dužnost te doprinose uplatiti.
Jeste, ima i do sistema, ne malo već puno. Sistem je zakazao, sa svojim ne kontrolisanjem i ne provođenjem zakona.

Mito i korupcija dva rođena brata, zastarjeli sistemi, ne mogućnost kontrolisanja izvršnih organa od samog organa vlasti. Rupa ima i previše, kao i odgovornih.
Nemoj biti ovca i dozvoliti danas sutra da te neko prevesla za tvoje doprinose i samim time izgubiš pravo na svoju teško zarađenu penziju.

Provjeri da li su uplaćeni doprinosi, a ako nisu ima sud. Bolje provjeriti na vrijeme, nego poslije kada ti možda bude kasno.

“Da bi provjerio da li su ti uplaćeni doprinosi, u svakom trenutku možeš tražiti poresku potvrdu iz Poreske uprave na svoje ime kod poslodavca kod kojeg si bio ili si još uvijek prijavljen, ne košta te ništa sem malo vremena da podneseš zahtjev”.

Za više savjeta priključite se grupi koja brine o radnicima i njihovim pravima OVDJE

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79