Uporedili smo cijene smještaja u Hrvatskoj s drugim zemljama

Loše vrijeme u maju već su uticali na slabiji početak turističke sezone u susjednoj Hrvatskoj. Barem tako tvrde turistički radnici, piše Index.hr.

Ali, sada su vrućine stigle, počeli su ili počinju školski praznici pa hotelijeri i iznajmljivači očekuju goste. I žale se da je ove godine manje rezervacija nego lani, no još uvijek ne govore o konkretnim brojkama. Tek poneki sramežljivo kažu da će biti zadovoljni ako bude samo pet posto manje turista nego lani.

Kako se u Hrvatskoj još uvijek najviše govori o broju noćenja, a ne o puno kompleksnijim ukupnim ekonomskim učincima, odlučili smo provjeriti kakve su cijene smještaja u Hrvatskoj u odnosu na druge mediteranske destinacije.
Umag je skuplji od Portugala, Španije, Francuske, Italije…

Svemoćni internetski pretraživač Google u moru opcija koje ima nudi i informaciju o prosječnoj cijeni smještaja u hotelima s tri zvjezdice. Podaci su to koje Google prikuplja od samih hotelijera i ažurni su onoliko koliko je hotelijerima bitno da budu ažurni. A kada se bore za svakog gosta, onda se može pretpostaviti da su ti podaci vrlo svježi.
Podaci su to koje Google prikuplja od samih hotelijera – undefined

Od deset hrvatskih destinacija koje smo odabrali za provjeru Umag je daleko najskuplji.

Prosječna cijena noćenja u hotelu s tri zvjezdice tamo stoji 1.211 kuna (320 KM). Ne samo da je smještaj u Umagu najskuplji u Hrvatskoj nego je i najskuplji od svih destinacija koje smo provjeravali – od Portugala, Španije, Francuske, Italije, Grčke, Turske, Egipta, Maroka do Tunisa. Skuplji je čak i od Dubrovnika koji nismo željeli unositi u tabelu jer smo izbjegavali veće gradove.
Krk je skuplji od Mallorce

Od konkurencije na Mediteranu Umagu je najbliži španski otok Mallorca gdje se noćenje u hotelu s tri zvjezdice prosječno plaća 952 kune (252 KM). To je još uvijek 60 kuna (16 KM) jeftinije nego na Krku gdje samo za krevet, kupaonicu i doručak treba izdvojiti 1.012 kuna (268 KM).

Od hrvatskih destinacija najjeftiniji je otok Pag na kojem spavanje prosječno košta 610 kuna (161 KM), desetak kuna je skuplja Makarska, a ispod 700 kuna (185 KM) se može spavati još samo na Visu. Govorimo, ponavljamo, o prosječnoj cijeni smještaja u hotelu s tri zvjezdice.
Najjeftiniji su sjever Afrike i Turska

S druge pak strane, preko 700 kuna (185 KM) po noći na ostatku Mediterana morat ćete izdvojiti još samo na područjima Azurne obale i Costa Brave. Sve ostale destinacije su jeftinije. Najjeftiniji je Hammamet u Tunisu gdje noćenje stoji 301 kunu (80 KM), a 313 kuna (83 KM) plaća se u Antaliji u Turskoj i Fezu u Maroku te u egipatskom Sharm El Sheiku. Dakle, za jednu noć u Umagu dobit ćete tri noći na sjeveru Afrike ili u Turskoj.
Cijene će morati padati

Cijena hotelskog smještaja često je daleko najveća stavka u planiranju budžeta za ljetovanje. Prilično je lako pronaći jeftine letove za bilo koju destinaciju na Mediteranu, često je i do udaljenijih destinacija jeftino doći.

Cijene prosječnog i ispodprosječnog smještaja u Hrvatskoj u narednim godinama će se morati smanjivati. Razlika u cijeni teško se može opravdati pa je činjenica, iako se može činiti da nije pravedno uspoređivati Hrvatsku s Turskom koja obilato subvencionira svoj turizam, da goste to ne zanima. Malo ko će platiti više samo da bi sabotirao nepoštenu tržišnu utakmicu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79