Uporedili smo cijene u EU i u BiH: Jesu li nam plate premale ili je kod nas uglavnom sve preskupo?

Stanovnici Bosne i Hercegovine svaki dan se suočavaju s novim poskupljenjima cijena. Poskupjelo je i što je trebalo i što nije, korona kriza je iskorištena kako je kome odgovaralo. Prema zadnjim statističkim informacijama porast cijena bilježe namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 1,1 posto, prijevoz za 0,7 posto, hrana i bezalkoholna pića za 0,5 posto i rekreacija i kultura za 0,1 posto. Uradili smo usporedbu cijena hrane na našem tržištu u odnosu na cijene u susjednoj Hrvatskoj i novoj domovini mnogih naših sugrađana – Austriji.

Fokusirali smo se na najneophodnije stvari i ono što je, barem većini, u svakodnevnoj konzumaciji. Za primjer smo uzeli Konzum u slučaju Hrvatske i Bosne i Hercegovini te Spar za Austriju.

Ulje

Cijena ulja u Austriji u odnosu na naše tržište je 51 fening skuplje, dok je ulje u Hrvatskoj skuplje 42 feninga po litru.

Jaja


Jaja za usporedbu cijena u sva tri slučaja smo uzeli “low budget” kako bi cijene bilo što vjerodostojnije, ne uzimajući premium proizvode ili “bio”. U hrvatskoj 10 jaja ćete platiti 3,57 maraka, u Austriji 3,70 maraka, dok je kod nas cijena 2,85 maraka.

Brašno

Jedna od najpotrebnijih namirnica svakog kućanstva je brašno. Cijene brašna kod nas i brašna u Austriji su mizerne da se ni ne vidi osjetnija razlika, dok je u Hrvatskoj i najjeftinije brašno skuplje od austrijskog.

Mlijeko

Za usporedbu cijena mlijeka nismo uzimali najpovoljniji izbor nego neke od “najrazvikanijih” proizvoda kod nas, Hrvatskoj i Austriji. Litar mlijeka košta 1,65 maraka, u Hrvatskoj je cijena 2,05 maraka po litru, dok je u Austriji 2,33 marke.

Krumpir

Krumpir je jedna od onih namirnica koja na našem tržištu nije imala nikad veću cijenu. Trenutačno je 1,35 maraka u marketima, dok je u Hrvatskoj i Austriji jeftiniji. U hrvatskim marketima krumpir možemo naći za 1,12 maraka, dok u austrijskim košta 1,17 maraka

Napomenimo, prosječna plaća u Fedaraciji BiH iznosi 999 maraka, dok je potrošačka košarica 2.524 maraka. Međutim, iako laički gledano tri osobe iz jednog kućanstva moraju imati prosječnu plaću kako bi se zadovoljile mjesečne osnovne potrebe, struka iznosi svoje drukčije mišljenje piše Hercegovina.info.

Lejla Čaušević Sućeska iz Saveza samostalnih sindikata BiH upozorava da u našoj državi prosječna plaća u FBiH iznosi 999 maraka, ali to nije realan životni primjer jer značajan dio populacije ima nizak životni standardno, odnosno gotovo 60-65% radnika radi za neto plaću između 600 i 650 maraka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79