Uposlenica suda u Bugojnu prisvajala novac od sudskih taksi

Uposlenica se sumnjiči da je navodno pozivala one koji su po rješenju o izvršenju bili dužni uplatiti sudsku taksu, umanjivala im taj iznos i govorila da novac donesu lično njoj.

U Kantonalnom tužilaštvu Srednjebosanskog kantona u toku je istraga protiv službenice Općinskog suda u Bugojnu koja je radila kao viši referent za vođenje prekršajnih sankcija, a osumnjičena je da je prisvajala novac od sudskih taksi, saznaje Žurnal.

„Istraga se provodi protiv Ž. M. zbog sumnje da je počinila krivično djelo zloupotreba položaja. Poduzimaju se zakonom predviđene mjere i radnje u cilju utvrđivanja okolnosti pod kojima je počinjeno krivično djelo“, odgovorili su na naš upit iz Kantonalnog tužilaštva SBK.

Iako iz tužilaštva zbog istrage nisu mogli otkrivati detalje iz prijave podnesene protiv ove uposlenice, saznajemo da je ona oštetila nekoliko sugrađana od kojih je prisvojila novac od uplaćivanja sudskih taksi.

Naime, ova uposlenica se sumnjiči da je navodno pozivala one koji su po rješenju o izvršenju bili dužni uplatiti sudsku taksu, umanjivala im taj iznos i govorila da novac donesu lično njoj.

Izvor Žurnala otkriva da su se na ovu uposlenicu navodno kolege žalile duže vrijeme, ali da predsjednica Općinskog suda Bugojno Randžana Hadžibegović Haračić nije reagovala sve dok nije dobila i treći mandat.

Ime Randžane Hadžibegović Haračić je, inače, spomenuto i na posljednjoj sjednici Privremene istražne komisije u kontekstu da se dovodi u vezu sa nepotizmom, ali da joj je ipak dodijeljen treći mandat na mjesto predsjednice bugojanskog suda.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Halil Lagumdžija, koji je saslušavan na posljednjoj sjednici, izjavio je da je ona reimenovana u njegovom mandatu, ali da Vijeće nije imalo informacije o nepotizmu.

“Predsjednica je imala odlične rezultate rada. Da smo imali te informacije, ali provjerene, onda bi imenovali drugog kandidata”, kazao je Lagumdžija.

Izvor Žurnala navodi da je Randžana Hadžibegović Haračić u Općinski sud u Bugojnu, u kojem je predsjednica, zaposlila kao portira supruga od svoje kućne pomoćnice, u pisarnicu sestru od najbolje prijateljice, a u sudski grunt svog prijatelja.

Iz Ureda disciplinskog tužioca potvrđeno nam je da protiv predsjednice Općinskog suda u Bugojnu imaju formiran predmet, ne precizirajući zbog kojeg disciplinskog prekršaja piše Žurnal.info

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79