Uposlenici banke s kojom je poslovao Fikret Hodžić svjedočili o aferi Respiratori

Svjedočenjem Lejle Kusture i Edina Krestalice, uposlenika Privredne banke Sarajevo te Namika Hodžića, člana Štaba civilne zaštite FBiH, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalim optuženim u predmetu “Respiratori”.

Svjedok Kreštalica, inače član Uprave Privredne banke kazao je da su Fikret Hodžić, odnosno njegova kompanija “Srebrena malina” klijenti banke. Objasnio je da ga je Hodžić 6. aprila prošle godine zvao da se nađu i tom prilikom informisao da je “Srebrena malina” dobila posao uvoza nabavke medicinske opreme.

Hodžić se tada interesirao za tri bankarske garancije. Najveća od njih odnosila se na firmu BTL iz Crne Gore u iznosu od 4,1 milion eura, a druge dvije odnosile su se na turske dobavljače. Ni jedna na kraju nije upotrijebljena.

Svjedok, kako je ispričao, upitao je Hodžića kako će prevazići činjenicu da nije registrovan za uvoz respiratora, a ovaj mu je odgovorio “da će se premijer pobrinuti za dozvolu”.

Svjedokinja Kustura, koja je v.d. voditeljice poslovnice Obala u Privrednoj banci potvrdila je da je početkom aprila na račun “Srebrene maline” uplaćeno 10,5 miliona maraka te da je njoj sistem ukazao na prekoračenje. U takvim slučajevima, kako je objasnila potrebno je tako veliki priliv novca dokumentovati, a Hodžić je to učinio poslavši ugovor. Ugovor se odnosio na nabavku reapiratora HC-VE003, koji je kasnije izmijenjen.

Kazala je da ne zna šta se dalje dešavalo s novcem, te da su ona i njen tim obaviti jedno plaćanje u inostranstvu, ali da zbog tehničkih problema nisu uspjeli. Kazala je i da je upoznata s informacijom da je Hodžić podigao 100.000 KM gotovine. Radilo se o blagajničkom maksimumu, a svjedokinja je kazala kako misli da je novac bio namijenjen za otkup malina.

Svjedok Namik Hodžić, član Štaba civilne zaštite i sekretar Crvenog križa FBiH rekao je da je Jelka Miličević, zapovjednica Štaba na jednoj od sjednica problematizirala što nema specifikacije opreme koja se nabavlja, pa je Zavod za javno zdravstvo zadužen sa sačini plan potreba.

Kako je rekao, na jednoj od sjednica, dočekao ih je plan potreba, a prema sjećanju svjedoka, bio je “težak” oko 100 miliona maraka i sadržavao je i respiratore.

Upitan za nabavku respiratora, kazao je da je na sjednicama povremeno bilo informacija o tome, ali nikada kao tačka dnevnog reda i nikada formalno-pravno. Kako je objasnio, Štab nije precizirao, već je to ostavljeno struci.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79