Uposlenici BH Telecoma i HT Mostar od ponedjeljka stupaju u štrajk

Ovom prilikom molimo sve naše korisnike, ali i javnost da imaju razumjevanje za našu borbu. Jedino što tražimo je da Vlada ima jednaka mjerila za sva i omogući zaključenje Granskog kolektivnog ugovora i za radnike u našim kompanijama

“Kako Vlada Federacije BiH i dalje odbija zaključenje Granskog kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija u FBiH, Sindikat BH Telecoma i Sindikat Hrvatskih telekomunikacija, ovim putem obavještavaju javnost da će u kompanijama BH Telecom d.d. Sarajevo i HT d.d. Mostar dana 09.11.2020 godine započeti štrajk”, stoji u saopćenju za javnost koji potpisuju Sindikat BH Telecoma i Sindikat HT Mostar.

BH Telecom zvanično više nije najveći operater u BiH – ni po zaradi, ni po prihodima!

“Odbijanjem Vlade FBiH da se zaključi Granski kolektivni ugovor dovodi se u neizvjesnost oko 5.000 radnika u ovim kompanijama, kao i članovi njihovih porodica. Ovim postupkom Vlada FBiH i dalje bez bilo kakvih jasnih razloga nastavlja sa primjenom različitih kriterija i za razliku od ostalih javnih kompanija, samo u oblasti telekomunikacija odbija zaključenje Granskog kolektivnog ugovora”, navodi se dalje u saopćenju.

“Zbog trenutne epidemiloške situacije, kao i mjera koje sprječavaju okupljanje većeg broja radnika, sindikati su se odlučili da se javni prosvjedi svedu na minimum. Radnici BH Telecoma će u ponedjeljak od 10 – 12 sati organizirati prosvjedno okupljanje pred zgradom uprave BH Telecoma, dok će radnici Sindikata HT Mostar svoj prosvjed ispred uprave HT Mostar organizirati sljedeće sedmice, u zavisnosti od epidemiloške situacije, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena”, stoji dalje u dopisu.

“Ovom prilikom molimo sve naše korisnike, ali i javnost da imaju razumjevanje za našu borbu. Jedino što tražimo je da Vlada ima jednaka mjerila za sva i omogući zaključenje Granskog kolektivnog ugovora i za radnike u našim kompanijama. Bili smo strpljivi i dali priliku da se dijalogom riješe problem, ali, nažalost, na svako naše ponuđeno rješenje Ured Premijera FBiH je izmislio novi problem kao opravdanje za nezaključenje kolektivnog ugovora. Svjesni smo da zbog pandemije COVID-19 ovo nije najsretnije rješenje, ali sindikati ne mogu zbog toga odustati od borbe za prava naših radnika. Sve posljedice štrajka treba da snose Vlada FBiH i Ured Premijera, jer su oni svojim različitim kriterijima i odbijanjem zaključenja kolektivnog ugovora svjesno doveli do ovakve reakcije”, piše o dopisu Sindikata i radnika u BH Telecomu d.d. i HT Mostar d.d.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79