Upoznajte jednu od najmlađih vijećnica u Bosni i Hercegovini

Ona je jedna od najmlađih vijećnica u Bosni i Hercegovini i najmlađa je koja dolazi iz Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine. Ilmana Imširović bila je gošća Novog dana.

Koji su vaši motivi ulaska u politiku?

Inače sam student politologije. Shvatila sam da su mladi ovdje pasivni i apolitični i da ne možemo svu krivicu prebaciti na političare. Parafrazirala bih jedan citat: Ako se vi ne bavite politikom, politka će se baviti vama. Samim tim odlučila sam da učestvujem aktivno u lokalnoj zajednici, da ne čekam da mi neko drugi nešto dodijeli, a ja da se žalim na vlast.

Zašto SDP? Šta to SDP ima, a nema neka druga partija?

Ideološka profilacija SDP-a ide u smjeru socijalne pravde, ova stranka posvećuje posebnu pažnju ljudima koji žive od sopstvenog rada. SDP ima društveno prihvatljiva rješenja i postupke koji mogu dovesti do društvenog blagostanja. Smatram da je SDP za mene pravi izbor.

Šta biste mijenjali na Palama, u svojoj okolini, čime niste zadovoljni?

Nakon rata mi još uvijek nismo samoodrživa općina. Smatram da kao vijećnik mogu podnijeti inicijative koje bi dovele do ekonomskog razvoja. Ja sam u svojoj izbornoj kampanji obećala kako ćemo imati fond za stipendiju, bez stipendija nemamo nikakav osnov da podstaknemo mlade na studiranje. Moja inicijativa je već usvojena. Ta stipendija nije trošak nego je ulaganje u budućnost.

Imate li povjerenja u izborni sistem?

Što se tiče moje lokalne zajednice imam, ali što se tiče na državnom nivou – vidjeli smo da je bilo mnogo krađa i namještanja.

Kako gledate na sve ovo što se trenutno dešava, a datira godnama iza nas – od afera do suđenja, procesa zbog smrti naših sugrađana, politike u zdravstvu, pravosuđu, prikrivanja, sabotiranja istraga?

U pravosuđe nemam nikakvo povjerenje, smatram da je u službi politike, jer da nije tako do sada bi bili rješeni slučajevi Dženana Memića i Davida Dragičevića. Želim čestitati porodicama na borbi i strpljenju i nadam se da će doći vrijeme kada će se riješiti njihovi slučajevi.

Može li se čiti glas naroda?

Mislim da nije dovoljno jak. Mi organizujemo neke proteste, ali to nije dovoljno jer se ništa ne mijenja. Ukoliko društvo ne ustane i kaže danas ćemo nešto promijeniti ostat će ista situacija. Mislim da su lakše promjene na lokalnom nivou.

Šta su roditelji rekli kad su saznali da ulazite u politiku?

Podržali su me. Odrasla sam u porodici gdje je politika glavna tema. Imala sam dovoljnu podršku od roditelja, ali i cijele porodice.

Jeste li vi podobni ili ste sposobni?

Mislim da sam sposobna.

Mnogo mladih ljudi odlazi iz države, šta im reći?

Mislim da niko ne treba odustajati na prvu. Ja zaista volim ovu državu, ne bih otišla odavde ako ne bi pokušala nešto promijeniti. Ali nemam pravo da kažem nešto ljudima koji su odlučili otići.

Smeta li vam nacionalizam?

To je jedan od razloga zašto sam u SDP-u. Zbog tog nacionalizma ljevičarske partije, koje su multietničke, ne mogu doći do izražaja.

Koje su vaše aspiracije, krajnji domet, gdje se vidite?

Želim ovaj mandat dovesti do kraja kako treba i uraditi nešto dobro za svoje sugrađane.

Šta bi ste poručili političarima?

Da moraju shvati da politika nije vlast manjine nad većinom, nego da smo mi tu svi zajedno u jednoj demokratskoj državi.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79