Upoznajte Selmira Sušića, studenta master studija koji proizvodi domaće, prirodne sokove

Rubrika Moja kriiila donosi pozitivne priče iz Bosne i Hercegovine i regiona. Širimo pozitivnu energiju i predstavljamo uspješne mlade ljude koji kroz svoje priče govore o tome šta njima tokom studiranja i karijere “daje kriiila” i pomaže im u njihovom “pilotiranju” kroz životne avanture.

Selmir je za STUDOMAT govorio o fakultetu kojeg je završio, o sokovima koje proizvodi, ali i tome koliko je hrabrosti potrebno da se započne samostalni posao u BiH, te kako spojiti znanje sa fakulteta i kreativnu ideju u uspješan biznis.

Selmir Sušić rođen je 21.05.1992. godine. Živi u Zavidovićima. Završio je JU Prvu osnovnu školu Zavidovići, a zatim Gimnaziju “Rizah Odžečkić”, također u Zavidovićima.

Nakon toga završio je prvi ciklus studija “Prehrambene tehnologije” na Tehnološkom fakultetu u Tuzli. Trenutno je na master studiju na usmjerenju “Upravljanje kvalitetom i sigurnošću hrane.”

Selmir proizvodi prirodne sokove, a kako je došao do te ideje i gdje možete kupiti ove 100% prirodne proizvode, pročitajte u nastavku teksta.

Završio si studij “Prehrambene tehnologije” na Tehnološkom fakultetu UNTZ. Kako si znao da je ovaj fakultet pravi izbor za tebe, šta te potaklo na upis izabranog studijskog programa?

– Studij prehrambene tehnologije odabrao sam iz razloga što sam uvijek imao interesovanje za načine kako se proizvodi hrana koju svakodnevno konzumiramo, te kako nastaje razlika u kvaliteti proizvoda, šta je bitno da bi potrošač bio zadovoljan te iz želje da pronađem nove metode kako bi hrana bila zdravstveno ispravna, sigurna i nutritivno vrijedna. Istraživao sam traženost prehrambenih tehnologa na tržištu rada te zaključio kako bi mi upravo ovaj studij omogućio dovoljno znanja ,vještina i prakse za područje prehrambene tehnologije.

Možeš li napisati neki savjet za sve one kojima je želja upisati studij Prehrambene tehnologije na Tehnološkom fakultetu UNTZ? Kakav je tvoj dojam o studiranju na ovom fakultetu?

– Na osnovu moga iskustva tokom studiranja mogu sa sigurnošću reći da Tehnološki fakultet pruža kvalitetan nivo znanja i iskustva. Tome doprinose stručni profesori i asistenti koji su uvijek dostupni studentima te koji se trude da stečeno znanje i iskustva iz prakse približe studentima na što bolji način. Također prednost je što po završetku studija ostaje veza između profesora, asistenata i studenata s kojima ostvarujem dobru suradnju i komunikaciju i do danas. Plan i program predavanja je koncipiran tako da pored teorijskog znanja ubuhvata i praktičnu nastavu koja je vrlo bitna. Za buduće studente koji pored učenja teorije žele istraživati i primjenjivati to u praksi kroz izvođenje laboratorijskih vježbi mislim da će ovaj fakultet biti dobar izbor za njih.

Kakvi su ti planovi nakon fakulteta? Planiraš li ostati u Bosni i Hercegovini ili…?

– Pokrenuo sam samostalni biznis i vidjet ćemo kako se posao bude razvijao, svaki dan donosi nešto novo, nikada ne možemo znati kakve nam se prilike mogu izroditi. Želim u Bosni i Hercegovini izgraditi uspješnu karijeru i zato smatram da se i ovdje može puno toga postići uz veliki rad i da je da je potrebno više ovakvih prilika za mlade ljude. Trebaju nam te prilike za rast i razvoj u različitim područjima, podrška od strane države kako bi doprinijeli razvoju poduzetništva i poticanju privrednog rasta jer imamo mlade, vrijedne i pametne ljude. Vrijedi se boriti za uspjeh i stvaranje boljeg ambijenta da bi i sami promjenili stanje u našoj zemlji na bolje. Mladi, nažalost, sve manje vjeruju u promjene, zato je odgovornost na nama još veća, moramo biti svjesni da i mi nosimo dio odgovornosti za bolje i zdravije okruženje u kojem živimo.

Proizvodiš prirodne sokove, možeš li nam reći nešto više o svojim proizvodima? Kako je nastala ideja za proizvodnju sokova?

– Duže vrijeme sam razmišljao o pokretanju vlastitog biznisa, ali nisam bio siguran u kojem smjeru da idem. Znao sam da to treba biti nešto vezano za preradu hrane, jer sam se na tom polju edukovao. Nakon nekoliko konsultacija sa ljudima koji imaju iskustva u poduzetništvu te nakon istraživanja u pogledu potražnje određenih proizvoda i mogućeg tržišta udlučio sam da to bude proizvodnja prirodnih sokova. Ono što mi je posebno važno u svemu tome jeste kvalitet proizvoda, te sam tome posvetio veliku pažnju, tako da sada mogu reći da proizvodimo 100 % prirodne hladno cijeđene sokove, koji se dobivaju tehnologijom pranja, mljevenja i cijeđenja plodova voća čime se dobijaju prirodni voćni sokovi sa 100% udjelom voća bez dodatka vode, šećera, konzervansa ili aditiva. Sok ima talog, bogat je pektinom, pravi se od neprskanog voća i predstavja 100 % organski ili bio proizvod.

Gdje i na koji način se mogu kupiti/naručiti tvoj proizvodi?

– Moje proizvode možete pronaći u pojedinim trgovinama zdrave hrane u Zenici i Sarajevu te možete naručiti preko našeg web shopa susicexport.com kao i direktno putem poruka na Instagramu i Facebooku.

Koliko treba biti hrabar da pokreneš vlastiti biznis u Bosni i Hercegovini? Šta poručuješ svima onima koji imaju ideju, ali nemaju hrabrosti da je ostvare?

– Svako poslovanje nosi svoj rizik, možete izabrati cijeli život raditi kod odabranog poslodavca ili promijeniti nekoliko radnih mjesta, a možete riskirati i uploviti u svijet poslovnih prilika. Biti sam sebi poslodavac, voditi brigu o realizaciji zamišljenog nije jednostavno, ali itekako vrijedi pokušati jer ako ne probate nikada nećete doznati šta vas stvarno usrećuje i kakav vam posao odgovara. Više od hrabrosti potrebna je upornost, dosta truda se uloži, bilo je tu mnogo koraka i prepreka. Neće uvijek biti lahko, ali ne treba odustajati čak i ako ne uspijemo odmah iz prvog pokušaja. Ja sam riskirao sam i uplovio u svijet poduzetništva i hrabro koračam dalje. Mislim da naša zemlja ima velike šanse u poljoprivredi i proizvodnji hrane kako za domaće tržište tako i za izvoz s tim da država treba potpomagati domaće proizvođače kroz razne vidove podrške kako bi bili konkurenti na tržištu. Preporučio bih svima da vjeruju u sebe u svoju sopstvenu ideju, te strast prema proizvodu ili usluzi je preduslov za upuštanje u privatni biznis

Tvoja motivaciona poruka za studente je…

– Tvoja budućnost zavisi od toga šta uradiš danas, najprije uradi ono što je neophodno, zatim što je moguće pa onda što je nemoguće.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79