Upozorenje iz Doma zdravlja KS: Jedan broj uzetih uzoraka bi mogao propasti

Krizni štab JU Dom zdravlja KS (DZKS) ističe da je, u više navrata, skretao pažnju Kriznom štabu Kantona Sarajevo, Ministarstvu zdravstva KS i Vladi KS na problem zalihe uzoraka za PCR testiranje u hladnom lancu JUDZKS.

“Zbog pogoršanja epidemiološke situacije posljednih sedam dana uzimali smo u prosjeku od 700 do 800 briseva dnevno. Nažalost kapaciteti Mikrobiologije UKCS su ograničeni na maksimalno 450 briseva dnevno iz Kantona Sarajevo. Zbog toga su se stvorile zalihe uzoraka za PCR testiranje, u hladnom lancu JUDZKS – ističu iz Doma zdravlja KS.

Dodaju da se trenutno 1.700 uzoraka nalazi na čekanju za prijem na Kliniku za Mikrobiologiju UKCS, radi analize. Zbog te činjenice došlo je do značajnog čekanja na rezultate PCR testiranja što dovodi do mogućnosti propadanja određenog broja uzetih uzoraka, zbog ograničenog roka držanja u sistemu hladnog lanca JUDZKS.

“Ta situacija pričinjava veliki problem i nanosi štetu ugledu Doma zdravlja KS zbog nezadovoljstva pacijenata koji duže čekaju na rezultate testiranja i nezadovoljstvo ispoljavaju verbalnim napadima na naše uposlenike – ističu iz JUDZKS.

Kako naglašavaju u saopćenju za javnost, taj problem nije nastao danas ‘već traje svo vrijeme pandemije Covid-19.’

“Naša ustanova učinila je sve da upozorimo i obavijestimo Krizni štab Kantona Sarajevo, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i premijera Kantona Sarajevo. Imenovani već duže vrijeme pokušavaju naći rješenje za taj problem. Na vanrednoj sjednici Vlade KS (koja je održana 29.10.2020.) donesena je odluka da se hitno uključe i drugi certificirani mikrobiološki laboratoriji s područja KS, koji su osposobljeni za izvođenje analize uzoraka, koju prenosimo u njenom izvornom obliku preuzetom sa zvanične web stranice Vlade Kantona Sarajevo ‘Radi ubrzanja procedure testiranja, naloženo je Zavodu zdravstvenog osiguranja KS da odmah ugovori sa certificiranim laboratorijama s područja KS testiranje uzoraka na Covid-19, prikupljenih od Doma zdravlja KS, sa dostavljanjem rezultata najkasnije u roku od 24 sata’. U momentu objavljivanja ovog teksta JUDZKS nema zvaničnu potvrdu da je pomenuta odluka Vlade ispoštovana – navode iz Doma zdravlja KS.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79