Upozorenje iz OHR-a i Ambasade SAD-a: Opasnost Cvitanovićeve retorike

Ukoliko do 30. juna ne budu izvršene izmjene Izbornog zakona, Hrvatima ne preostaje ništa drugo nego fomirati Herceg Bosnu, izjava je predsjednika HDZ-a 1990 Ilije Cvitanovića. Na opasnost ovakve retorike upozorili su iz OHR-a i Ambasade SAD-a.

Nakon nedavog istupa lidera SDA Bakira Izetbegovića o izmjenama Izbornog zakona, ali i potrebi ograničavanja upotrebe mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa, nije se dugo čekalo na upozorenje lidera HDZ-a 1990.

Ilija Cvitanović oštriji je nego ikada: ”Najbolji odgovor na to je ignoriranje i nastavak rada na reformi Izbornog zakona. Znamo i sami da je 30. lipanj svojevrsni ‘deadline’ i da se on do tada treba izmijeniti. Ako se to ne dogodi, Hrvatima preostaje samo jedna opcija – Herceg-Bosna. Jesmo li spremni?”.

Hrvatske nacionalne stranake su sa uslovljavanja prešle na prijetnje, ocjenjuje Bodo Weber, njemački poznavalac političkih prilika na Balkanu. Put kojim su SDA i HDZBiH krenuli u izmjene Izbornog zakona, smatra pogrešnim.

“U tom papiru imamo čuvenu formulaciju o tzv. legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda, što je dugogodišnja sintagma HDZ-a i lidera Dragana Čovića za politički projekat uspostave trećeg entiteta kroz prednja vrata – izmjene izbornog sistema”, kaže Weber, viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije iz Berlina.

Ni u Uredu visokog predstavnika u našoj zemlji ne odobravaju izjavu zvaničnika HDZ-a 1990: “Političari bi se trebali fokusirati na rješavanje konkretnih problema s kojima se građani suočavaju, a ne baviti se huškačkom, jalovom i nekonstruktivnom retorikom koja promovira daljnju podjelu zemlje, secesiju ili unitarizam. Pitanje Herceg-Bosne je razjašnjeno na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Haagu”.

A stav SAD-a u vezi sa teritorijalnim integritetom BiH je nepromijenjen, poručuju iz Ambasade SAD-a u BiH: “Mi odlučno odbacujemo svaku daljnju geografsku podjelu suverene države BiH, uključujući i mogućnost formiranja trećeg entiteta, te se snažno protivimo reorganizaciji zasnovanoj na etničkim principima”.

Uz svu podršku međunarodne zajednice, nacionalne stranke sa hrvatskom odrednicom dale su rok do 30. juna za postizanje izmjena Izbornog zakona. Radikalizacijom izjava lidera nacionalnih stranaka teško je imati optimističan stav da će pregovori do polovine godine biti okončani dogovorom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79