Upozorenje ljekara: Iskoristite ljeto i vakcinišite se, kad počne jesen morate biti zaštićeni za nove sojeve virusa

 

Prof. dr. Ivan Đikić, direktora Instituta za biohemiju u Frankfurtu, kazao je da u svakom slučaju ljudima treba ponuditi edukativno motivirajuća kampanju gdje će shvatiti zašto je važno upravo sada vakcinisati se protiv koronavirusa.

– Evo jedan primjer sa naučne strane. Sada je ljeto imamo puno vitamina D, to poboljšava imunološki sistem i ako neko želi idealno vrijeme to je sada jer će nas za šest mjeseci, ne samo sa protivtijelima, nego i s memorijskim ćelijama, taj imunitet braniti od virusa koji će zasigurno biti i sljedeću zimu već u nama – kazao je naučnik gostujući na RTL-u.

Sada nemamo virusa oko nas, znači ne postoji opasnost, ali, kako kaže, naš imunološki sistem treba se pripremiti za primanje antigena, stvaranje odličnog humoralnog, ali i ćelijskog imuniteta za jesen i zimu kada će sigurno doći novi sojevi, nove varijante.

– Tada ćemo mi kao pojedinci biti zaštićeni, a u isto vrijeme naš imunološki sistem bit će najoptimalnije spreman za borbu s novim virusima – dodaje Đikić.

Kazao je kako on i njegov tim godinu i po rade na lijeku protiv koronavirusa.

– Upravo završavamo jedan zanimljiv projekt. Objava će biti sljedeće sedmice, ali ono što je moja poruka široj javnosti da samo vakcinacijom nećemo pobijediti virus, ući ćemo u kontrolu virusa. Sljedeće godine virus će biti oko nas, mi uistinu trebamo pravilne, ciljane lijekove protiv koronavirusa 2 kojima ćemo moći pomoći i onim ljudima koji dobiju virus unatoč vakcinaciji da im zaštitimo život i da im zaštitimo oštećenja koja se pojavljuju u tim postcovid sindromima – istakao je.

Đikić je poručio građanima da iskoriste vrijeme tokom ljeta i vakcinišu se.

– Kad počne jesen tada morate biti zaštićeni za nove sojeve virusa koji će vjerovatno dolaziti, ne samo iz Indije delta, bit će i epsilon i drugi sojevi jer to je normalan proces virusa koji se širi i proširuje se cijelim svijetom. Tako da je poruka građanima, vakcinišite se sad tokom ljeta, zaštitite sebe i svoje bližnje i društvo i tad ćemo uistinu moći na neki način provesti profesionalniju i mirniju jesen i zimu – naglasio je Đikić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79