Upozorenje stručnjaka: Za kolektivni imunitet biće potrebno više od 80 odsto vakcinisanih

Belgijski stručnjaci upozoravaju da će zbog pojave zaraznihijih sojeva virusa Covid-19 biti potrebno vakcinisati između 80 i 90 procenata stanovništva kako bi se došlo do kolektivnog imuniteta.

Iz Evropske agencije za lijekove dodaju da još nema podataka o tome koliko dugo traje imunitet kod vakcinisanih osoba.

– Sada znamo da 70% vakcinisanih neće biti dovoljno da se virus stavi pod kontrolu, pa moramo ciljati na više. Stopa vakcinacije od 80% treba da bude dostižna – ocijenio je vodeći belgijski epidemiolog, Pijer van Dam.

Pored činjenice da se pojavljuju novi sojevi virusa, zagovornici više stope vakcinacije ukazuju i na činjenicu da postojeće vakcine nisu 100 procentno efikasne, kao i da se imunitet onih koji su preležali infekciju “potroši u periodu od 8 do 9 mjeseci”.

Posebno se naglašva da bi stopa vakinacije kod starijih od 50 godina trebalo da ide i do 90 procenata.

U Evropskoj agenciji za lijekove kažu da trenutno nije poznato koliko traje zaštita koju odobrene vakcine portiv Covid-19 pružaju.

Dodaje se da će se praćenje vakcinisanih u kliničkim ispitivanjima nastaviti “tokom niza godina” kako bi se prikupilo više informacija o trajanju zaštite.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79