Upozorenje svima: “Niko ne plaća nikoga da laže da je pozitivan. Korona postoji!!!”

Vanredni profesor na katedri za internu medicinu na Medicinskom fakultetu u Tuzli, specijalista interne medicine, subspecijalista gastroenterolog Nermin Salkić obratio se putem svog Facebook profila kako bi upozorio javnost na “nebuloze da korona ne postoji”.

Njegov status prenosimo u cjelosti:

– Korona ne postoji! Plaćaju 900 KM da kažeš da si pozitivan! Što nam zatvaraju granice, a mi htjeli na more? Ovo su samo neke od izjava i nebuloza koje sam čuo posljednjih dana. Korona postoji!!!

Niko ne plaća nikoga da laže da je pozitivan!!! Evo danas imamo 119 dokaza za to. I najviše u regiji. Ne zatvara nama niko granice nego kad dođemo gdje želimo, moramo biti u izolaciji. Zato što možda imamo koronu. Tačka. Hladno, bez emocija i racionalno.

Sami smo sebe stavili u situaciju da budemo javnozdravstveni problem regiona. I posve je normalno da će se drugi zaštititi od nas. Da li je normalno da Vam neko prebacuje ako stavite rukavice da dodirnete nešto što je opasno i infektivno? Naravno da nije. BiH je upravo sebe dovela u tu poziciju – da druge zemlje stavljaju rukavice pri ophođenju sa nama i našim građanima.

A najtužnije je da je rješenje u nama samima – samo 3 stvari koje se ponavljaju evo već 3 mjeseca:

1. maske – uvijek u zatvorenim prostorima, na otvorenom kada komuniciramo sa drugima!
2. socijalna distanca od 1,5 metra
3. pranje/dezinfekcija ruku

Ko očekuje da će bolnice i zdravstvene ustanove ovo riješiti – grdno se vara – mi smo tu za posljedice nediscipline. Nediscipline koja obično nečijeg djeda ili nenu košta života.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79