Upozorenje u Independentu: Ustaški pokret u Hrvatskoj ponovo jača

Menachem Z. Rosensaft, potpredsjednik i generalni savjetnik Svjetskog jevrejskog kongresa, u autorskom tekstu za Independent poručuje kako je fašizam “bio i ostao ekstremno autoritarna i ultranacionalistička ideologija”, upozorivši na raširene pokušaje rehabilitacije ustaškog pokreta u Hrvatskoj.

Rosensaft napominje kako su se tokom Drugog svjetskog rata domaći fašistički pokreti širom Evrope pridružili nacističkoj Njemačkoj u provođenju genocida i zločina protiv čovječnosti nad manjinama u svojim zemljama i da je jedan od takvih pokreta bila hrvatska ustaška organizacija.

“U takozvanoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj, marionetskoj nacističkoj državi nastaloj 1941. na dijelu dotadašnje Kraljevine Jugoslavije, fanatički nacionalisti i separatisti ustaše, predvođeni Antom Pavelićem, ubili su stotine hiljada Srba i desetine hiljada Jevreja, kao i mnoge Rome i hrvatske antifašiste”, navodi se u kolumni Rosensafta.

Upozorava kako u posljednje vrijeme svjedočimo raširenim pokušajima rehabilitacije i legitimiziranja ustaša tako što se njihovi članovi prikazuju, kao i sam pokret, patriotima, a ne kao hladnokrvnim ubicama i ratnim zločincima.

“Ovo je fasificiranje historije, koje dodatno pogoršava činjenica da se slični scenariji provode širom istočne i centralne Evrope. Ipak, glorifikacija ustaša u Hrvatskoj, često uz prešutnu ako ne i otvorenu podršku vlasti, ističe se kao najnečuvenija manifestacija takvog malignog revidiranja historije”, piše Rosensaft.

On ističe kako su ustaše uspostavile mrežu koncentracijskih logora, zloglasnih po brutalnosti i jednakih po barbarstvu sa njemačkim logorima smrti, kako bi ostvarili svoj genocidni plan.

“Najzloglasniji je bio Jasenovac, za koji se često kaže kako je to ‘balkanski Auschwitz’, a u kojem je, prema Memorijalnom muzeju holokausta SAD-a, brutalno ubijeno između 77.000 i 104.000 Srba, Jevreja, Roma i hrvatskih protivnika ustaškog režima. Identificirana su imena 83.145 žrtava koje su tamo nestale.”

No, ipak, navodi kako ekstremistički desničarski pokreti u Hrvatskoj godinama pokušavaju očistiti međupovezane konotacije Jasenovca i Ustaša.

Rosensaft potom dalje piše kako je “jednako uznemiravajuće rašireno korištenje ustaškog slogana ‘Za dom spremni’ kao eufemizma za rasističke i ksenofobne izjave koje su, barem u teoriji, zabranjene po hrvatskom zakonu”.

Rozensaft: Legitimiziranja ustaša

“‘Za dom spremni’ je ustaški ekvivalent nacističkom pozdravu ‘Seig Heil’ i kada se danas koristi ostavlja malo prostora imaginaciji. Kada su to povikali hrvatski navijači na nogometnoj utakmici protiv izraelskog tima, jednako su se čuli i antisemitski zvižduci. Aktuelan slučaj su kontraverze oko Marka Perkovića, popularnog ultranacionalističkog hrvatskog pjevača poznatog kao Thompson, koji godinama koristi povik ‘Za dom spremni’ tokom nastupa sa jako malo posljedica. Nedavno je Viši sud u Zagrebu presudio kako Perkovićevo korištenje fašističkog pozdrava ne krši javni red i mir.”

Autor teksta potom dodaje kako je hrvatski Ustavni sud istakao kako je “Za dom spremni” ustaški pozdrav iz Nezavisne države Hrvatske i kako njegovo korištenje nije ustavno.

“Međutim, ostaje činjenica da hrvatske vlasti većinom okrenu glavu na povratak ustaške terminologije u savremenu kulturu države i samim tim u širu političku sliku Hrvatske.”

Kao potpunu suprotnost, Rosensaft ističe poteze hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji je “prikazao veliku hrabrost i integritet javnim protivljenjem i osuđivanjem svake legitimizacije ustaša”.

“Izazvao je bijes desničarskih elemenata i hrvatskog ministra za ratne veterane kada je pozvao na uklanjanje ploče sa ‘Za dom spremni’ koja se nalazi u gradu blizu Jasenovca. Predsjednik Milanović je također napustio ceremoniju obilježavanja hrvatske ofanzive protiv srpskih separatista iz 1995. kada je nekoliko učesnika istaklo majice sa ustaškim sloganom”, navodi se u tekstu Menachema Z. Rosensafta.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79