Upozorenje Vijeću ministara iz Bihaća: Bira nema uslove za migrante

U Bihaću je rano jutros održana sjednica Operativne grupe za upravljanje i koordinisanje migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona u kojem je izdato upozorenje Vijeću ministara BiH o povratku migranata u kamp Bira, koji se nalazi u samom centru ovog grada.

Zaključci su doneseni prije saopćenja iz Vijeća ministara koje je poručilo vlastima u USK i Bihaću da migrante što prije smjeste u Biru, što se i očekivalo.

Na ovoj sjednici izdato je upozorenje Vijeću ministara BiH da bilo kakva odluka o povratku migranata u Biru izaziva ogromnu uznemirenost građana, a to potvrđuje njihovo svakodnevno okupljanje i samoorganizovanje, te izjave da su spremni vlastitim tijelima braniti ulaz migrantima u Biru.

“U razgovoru, građani ističu da ne žele ponovo prolaziti kroz sve strahote zbog boravka migranata u Biri. Napominjemo da Bira uopće nema nikakve uslove za prijem tolikog broja migranata, da se nalazi u samom centru grada i blizu glavne saobraćajnice. Ovdje ne postoji ni minimum sigurnosnih uslova za boravak migranata”, navedeno je na sjednici.

Kako su istakli, traže da Kantonalna uprava civilne zaštite pruži podršku za boravak migranata u kampu Lipa, kroz materijalno-tehnička sredstva i ljudske resurse.

“Osuđujemo postupak Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja je napustila Lipu nakon što je proglašena trajnim prihvatnim centrom, ostavivši 1.400 migranata bez ikakvih uslova za daljnji boravak. Pozivamo ih da se, zajedno sa drugim humanitarnim organizacijama, vrate na područje kampa Lipa, kako bi spriječili humanitarnu katastrofu”, istaknuto je na sjednici.

Na kraju su zaključili da traže od Službe za poslove sa strancima da deportuje sve migrante kojima je istekla dozvola za boravak u našoj zemlji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79