Upozorenje za građane Sarajeva da odlaganje kožica od kurbana vrše savjesno

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove (KUIP) Kantona Sarajevo poziva građane koji će vršiti individualno klanje kurbana na privatnim imanjima, a koja nisu pod nadzorom veterinarske inspekcije KS-a, da odmah nakon klanja izvrše odlaganje kožica po uputama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Detaljnije informacije mogu se dobiti u lokalnim džematima u mjestu prebivališta. Ističu da je kože kurbana nakon klanja potrebno konzervirati soljenjem, po mogućnosti i hlađenjem, te u što kraćem roku predati sakupljaču.

Odlaganje nusproizvoda klanja u kontejnere komunalnog otpada, kao i odbacivanje u okoliš je zaokonom zabranjeno i sankcioniše se u skladu są odredbama Zakona o veterinarstvu BiH novčanom kaznom od 430 KM a kako bi se spriječile eventualne štetne posljedice po zdravlje ljudi i okoliš.

Pozivaju građane da navedene nepravilnosti tokom nadolazećih praznika prijave putem vibera na broj 061 160-926.

Podsjećju da će kantonalni veterinarski inspektori prvog i drugog dana Kurban-bajrama vršiti organizovani pregled živih životinja i mesa na liniji klanja na imanju Gazi Husrev-begove medrse na Jarčedolima, koje se vrši u organizaciji Rijaseta IZ-e u BiH, kao i klaonicama koje imaju prijavljeno klanje tokom praznika, saopćeno je iz KUIP-a za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79