Upozorenje za sve koji koriste najpopularniju bh. online platformu za kupoprodaju: Jedna prevara je osmišljena veoma dobro

Na portalima koji se bave prodajom roba i usluga preko interneta pojavili su se novi prevaranti koji pokušavaju građanima skinuti novac sa računa.

Ovaj novi vid prevare za sada je najčešće primjećen na sajtu olx.ba, a upravo su oni savjetovali građanima da budu oprezni prilikom kupovine i da ne daju svoje podatke.

Jedan Banjalučanin ispričao nam je kako su ga nedavno pokušale prevariti nepoznate osobe.

– Stavio sam jedan artikl da prodajem i ubrzo mi se javila jedna osoba. Malo mi je bilo čudno što je prvi kontakt bio preko Vocapa i sa veoma čudnog broja, ali sam pokušao dogovoriti s njima da im prodam artikl, kaže kaže anonimni medijski sagovornik

SUMNJIVA ADRESA

Dodaje da mu je ta osoba rekla da kupovinu želi da obavi putem Safe Deala na olx.ba.

Ranije sam nešto kupovao i prodavao preko pomenutog sajta, ali nikada nisam čuo za taj način transfera. U poruci su mi rekli da će mi uplatiti novac na račun, a da će zatim kurir doći na moju adresu da preuzme robu, kaže on.

Ističe da je ubrzo poslije toga dobio još jednu poruku sa istog broja u kojoj je pisalo da je novac uplaćen, te da samo treba njegova potvrda i link sajta gdje sve treba potvrditi.

– Čim sam vidio link sajta posumnjao sam da je riječ o prevari. Zbog toga što je zvanični sajt stranice olx.ba, a oni su me slali na adresu olx-ba. Kada sam kliknuo na link koji su poslali otvorila se nova stranica, gdje su tražili da unesem svoj broj računa, ime banke i slične podatke. Znao sam da nešto nije u redu i odlučio sam da pozovem korisničku podršku sajta, priča ovaj Banjalučanin.

UPOZORENJE

Prema njegovim riječima, korisnička podrška sajta olx.ba mu je rekla da oni nemaju taj vid kupovine i da je riječ o mogućoj prevari, te da su o tome i ranije obavijestili sve svoje klijente, privatnom porukom.

– Na sreću, ja nisam nasjeo na ovu njihovu prevaru, ali je sve tako dobro urađeno i bojim se da ima građana koji su dali svoje podatke i ostali bez novca, poručio on.

Oko ovih svoj komentar su dali i sa platforme za kupovinu/prodaju olx.ba. Oni su takođe potvrdili da je ovdje riječ o prevarama.

Jasmin Marić, direktor sektora za razvoj poslovanja na pomenutom portalu, rekao je da su svjesni globalnih i organizovanih napada s ciljem zloupotrebe brenda OLX u svrhu prevare korisnika.

– Napadači koriste sofisticirane metode, i to najčešće kontaktirajući naše korisnike izvan OLX platforme, što nam značajno otežava zaštitu korisnika i konkretnije djelovanje, kaže Marić.

NAČIN TRANSAKCIJE

Dodaje da metod kojom se služe napadači je uvid u trenutno aktivne ponude na OLX i evidentiranje broja telefona prodavača.

– Nakon toga, napadači kontaktiraju prodavce putem Vibera, Vocapa ili drugih komunikacionih platformi, glumeći zainteresovanog kupca. Pri tome im traže kartične podatke ili šalju link putem kojeg im prodavci trebaju uplatiti i doznačiti novac kako bi se realizovala trgovina. Takve stranice su često grafički i sadržajno vrlo slične izgledu OLX kako bi prevara bila jednostavnija. Bitno je da naglasimo da OLX trenutno nema mogućnost kartičnih plaćanja roba i usluga već se većina transakcija vrši gotovinskim plaćanjem, putem kurirskih službi ili pri susretu kupca i prodavca, istakao je Marić.

PREVENTIVA

Portparol MUP Republike Srpske, Danica Gnjatović, ističe da svake godine imaju dosta prijava da su građani prevareni preko interneta.

– S obzirom da se kupovina u doba pandemije preselila u virtuelno okruženje, Ministarstvo redovno poziva građane na pojačan oprez, pogotovo za datume u kojima se očekuje veći broj kupovina putem interneta, kao što su Dan zaljubljenih, Međunarodni dan žena, tokom sniženja – „Black Friday“ i slično. Kao i kod svih krivičnih djela, i kod prevara putem interneta najbolja je prevencija. Neophodno je da građani konstantno imaju na umu da postoje lažne internet stranice za kupovinu, lažne igre na sreću, lažne dobitničke kartice, mejl poruke koje promovišu neki poseban dan, poziv u pomoć i mnogo drugih načina putem kojih mogu postati žrtva prevare, pojasnila je Gnjatović.

Dodaje da prilikom pretraživanje interneta, kupovine i slično uvijek trebamo koristiti vlastiti pametni telefon, tablet ili računar, odnosno nastojati izbjegavati sredstva koja koristi veliki broj ljudi.

– Prilikom pristupanja internet pretraživačima, kada kupujemo nešto putem interneta, osim opasnosti da ostanemo bez određene novčane sume, uvijek postoji opasnost od kompromitacije našeg identiteta. Naime, da bismo pristupili određenim internet stranicama, društvenim mrežama i slično, nerijetko moramo dostaviti određene lične podatke kao što su ime i prezime, broj bankovnog računa, adresu i slično. Kompromitacija ovih podataka može imati dalekosežnije posledice od gubitka određene sume novca, upozorila je Danica Gnjatović, piše portal Srpskainfo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79