Upozorenje zbog olujnog vjetra, ali i dalje pakleno vruće

Građanima se savjetuje oprez i redovno informisanje o očekivanim meteorološkim uvjetima

Hidrometeorološki zavod Republike Srpske (RS) izdao je ‘narandžasti’ meteoalarm za područje prijedorske regije, Posavinu i Semberiju, zbog očekivanog jakog vjetra.

To upozorenje znači da se očekuje mjestimično pojačan vjetar s udarima većim od 17m/s.

Građanima se savjetuje oprez i redovno informisanje o očekivanim meteorološkim uvjetima.

Meteorolozi su za RS danas prognozirali visoke temperature od 30°C do 35°C, na jugu, dijelom sjeveru i istoku i do 37°C.

Poslijepodne su najavljene grmljavinske nepogode na sjeveru, uz jak vjetar u Posavini i Semberiji.

Inače, jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature zraka u 8.00 sati: Bjelašnica 14 stepeni, Ivan Sedlo 17, Sokolac 18, Bugojno i Srebrenica 19, Sanski Most i Sarajevo 20, Livno 21, Grude, Prijedor, Tuzla i Zvornik 22, Banja Luka, Doboj i Trebinje 23, Bijeljina i Mostar 24, Brčko 25, Bihać, Gradačac i Neum 26 stepeni. Atmosferski pritisak je u Sarajevu iznosio 940 milibara, za 2 milibara je niži od normalnog i sporo opada.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom poslijepodneva ili u večernjim satima naoblačenje u Posavini, Krajini, sjeveroistočnim i djelimično centralnim područjima Bosne uvjetovat će kišu, pljuskove i grmljavinu. Lokalno je moguće jače grmljavinsko nevrijeme. U ostatku zemlje padavine u noći s nedjelje na ponedjeljak.

Vjetar umjeren zapadni i jugozapadni. Ponegdje na sjeveru i sjeveroistoku Bosne, poslije podne, su mogući povremeno jaki udari vjetra.

U Sarajevu sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Kiša se očekuje u noći sa nedjelje na ponedjeljak. Najviša dnevna temperatura oko 31 stepeni.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79