Uprava policije MUP-a KS pokušava se staviti pod političku kontrolu

Generalni sekretar Demokratske fronte (DF) Zlatko Miletić, koji je cijeli radni vijek proveo radeći u policijskim agencijama, obratio se Valentinu Incku (Inzko), upozoravajući ga na aktivnosti Vlade Kantona Sarajevo koje predstavljaju pokušaj da se Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo stavi pod političku kontrolu.

Prenosimo pismo u cijelosti.

– Vaša ekselencijo,

– Obraćam Vam se u namjeri da Vas informiram o aktivnostima koje unazad nekoliko mjeseci poduzimaju Vlada Kantona Sarajevo i pojedini zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo podnoseći inicijative za izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima KS i Zakona o policijskim službenicima KS s intencijom da se izvrše promjene pojedinih članova u oba zakona, na način da se Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) stavi pod političku kontrolu, a o čemu smo u više navrata usmeno informirali Vaše predstavnike, uključujući i šefa političkog odjela, posljednji put na sastanku održanom 29. marta 2019. godine.

Navedene aktivnosti se poduzimaju na način da se predlažu izmjene strukture članova policijskih odbora, kao i izbor policijskih službenika i jedinice za profesionalne standarde na način da su isti djelimično pod nadležnosti MUP-a KS iako je za to pitanje stvarno nadležna Uprava policije, te naposljetku izbor policijskog komesara, na način da se proširuje baza kandidata za izbor policijskog komesara na čin samostalnog inspektora, kao i niz drugih prijedloga koje predstavljaju direktan politički utjecaj na rad Uprave policije.

Uvažavajući činjenicu da su misije UN BiH-IPTF i EUPM BiH u proteklih 20 godina uložile izuzetan napor, te usaglasile procedure rada Uprave policije u okviru MUP-a KS, te nadležnosti i odgovornosti u okviru Uprave policije, smatram da će ovakav pristup izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima KS i Zakona o policijskim službenicima KS imati katastrofalne posljedice u kontekstu preostalih 15 policijskih agencija na području Bosne i Hercegovine, te da će otvoriti mogućnost političkim strukturama u BiH da u konačnici ovladaju Upravama policije u političkom smislu, čime će učiniti upitnim njihovu profesionalnost i efikasnost u zaštiti građana BiH.


U prilogu Vam dostavljam Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima KS i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima KS, koje je Vlada KS ranije dostavila zastupnicima u Skupštini KS i Primjedbe na navedene prijedloge, te Vas molim da svojim autoritetom učinite održivim policijski sistem u BiH na način da eliminirate neprimjeren politički utjecaj na rad policijskih službenika u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini – navodi se u pismu koje potpisuje Zlatko Miletić prenosi Avaz.

 

(VIDEO) Drama na Kosovu: Privedeno 13 osoba, vojska Srbije u pripravnosti

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments