Uprkos apelaciji Ustavnom sudu BiH, RS i Srbija polažu temeljac za izgradnju HE

Dvadeset i četiri zastupnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podnijeli su 28. decembra prošle godine zahtjev Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine da se očituje oko rješavanja spora sa entitetom Republika Srpska koji je prouzrokovan donošenjem Odluka o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesija putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korištenje hidroelektrana (HE) “Buk Bijela”, HE “Foča” i HE “Paunci” na rijeci Drini.

Uprkos apelaciji Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, premijeri Srbije i entiteta Republika Srpska Ana Brnabić i Radovan Višković  će položiti kamen temeljac za Hidroelektranu “Buk Bijela” na rijeci Drini, čiju gradnju će finansirati elektroprivrede Srbije i RS iznosu 220 miliona eura.

“Da je to Republika Srpska radila sa nekom evropskom ili svjetskom silom, mi bi vjerovatno bili proglašeni za najbolje momke na Balkanu. Pošto to želimo da radimo sa Srbijom, onda je to problem. Vode su državna imovina – gdje to piše? Dejton piše da se Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta, 49-51 posto. Gdje se tu pominje Bosna i Hercegovina? Ako uzmete vode, šume, poljoprivredno zemljište, šta to nama ostaje? Je li vi nama preko odluka Ustavnog suda BiH želite da uzmete teritoriju? Neće moći. Za nas je ovo nedopustiva apelacija, mi idemo raditi svoj posao, a svako neka radi svoj posao”, kazao je Višković danas na upit novinara o apelaciji.

Podnosioci zahtjeva smatraju da su vlasti entiteta Republika Srpska navedenim aktivnostima povrijedile Ustav Bosne i Hercegovine i pravo države Bosne i Hercegovine da raspolaže državnom imovinom.

“Postavljeno je pitanje zašto Srbija nije razgovarala sa državnim nivoom. Oko čega? Zašto? To nije nadležnost državnog nivoa. Granica između Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine nije Drina u Brodu na Drini nego je to isključivo teritorija Republike Srpske i u nadležnost je Komisije za koncesije RS. Vlada Srbije nije imala potrebu da razgovara s nekim drugim osim sa Vladom RS. Ovaj konkretan slučaj nema nikave veze sa BiH”, tvrdi Višković.

Apelanti smatraju da su navedenim aktivnostima prekršene i konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH kojima je utvrđeno da riječna voda i riječna korita predstavljaju “javno dobro” koje čini dio državne imovine (imovina države BiH).

Parlamentarci podsjećaju da je Ustavni sud, u svojim prethodnim odlukama, utvrdio da državna imovina ima poseban status, te da predstavlja odraz državnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, prenosi N1.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79