Urbicid Hadžićima: Vlasnik pilane istovario balvane preko nekropole

U selu Gradac u Hadžićima, nekropola Gomjenica postala je žrtva nepažnje i nemara. Ekipa Fondacije “Čuvari baštine – Bassania” nedavno je otkrila da je ovaj dragocjeni arheološki lokalitet uništen.

Potraga za nekropolom Gomjenica ispostavila se kao izazovna, jer je ekipa izgubila vrijeme pokušavajući je pronaći. Na kraju ih je mještanin odveo do pilane Klejton, gdje su vidjeli samo jedan stećak, ostavljen uz ogradu, okružen ogromnim balvanima.

Ova nekropola, koja je prije deset godina imala osam stećaka, od kojih je jedan bio posebno istaknut sa simbolom dvostruke spirale, sada je prekrivena ogromnim balvanima. Činjenica da je ovako stajala već deset godina, a da nijedna nadležna institucija nije reagirala, izuzetno je zabrinjavajuća.

Fondacija “Čuvari baštine – Bassania” upućuje apel Kantonalnom Zavodu za zaštitu kulturnih spomenika, kao i njenom direktoru Borisu Traparu, da pošalju nadležnu inspekciju kako bi se nekropola zaštitila.

Ističu da su stećci naša najvrijednija kulturna baština te da je potrebno poduzeti hitne mjere kako bi se sačuvali.

Fondacija ističe da je potrebno djelovati preventivno kako bismo osigurali da se ovakvi slučajevi ne ponavljaju u budućnosti.

Smatraju da je sada vrijeme za odlučne korake i hitne sankcije protiv takvih postupaka, kako bi se osiguralo očuvanje kulturne baštine za buduće generacije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79