Ured Marinka Čavare za godinu dana potrošio više od 10 hiljada KM na telefoniranje

Ured predsjednika FBiH, Marinka Čavare (HDZ) tijekom 2019. godine potrošio je 10.505 maraka za mobilnu telefoniju, utvrdili su revizori. Kako stoji u nedavno objavljenom revizorskom izvještaju, izdaci komunikaciju i komunalne usluge Ureda predsjednika FBiH iskazani su u iznosu od 15.958 KM, a osim na mobilnu telefoniju, izdvojeno je i 2.419 KM za fiksnu telefoniju, kao i 1.237 KM za internet.

Uvidom u dokumentaciju, navode revizori, konstatirano je da predsjednik FBiH koristi dva broja mobilne telefonije te ima pravo na neograničeno korištenje mobilnog telefona.

Treći broj pak služi za potrebe ureda

Također, deset zaposlenika ima pravo na korištenje mobilnog telefona za koji su unutarnjim aktom utvrđena ograničenja. Unutarnjim aktom regulirano je da će prekoračene iznose troškova fiksnih telefona snositi zaposlenici Ureda predsjednika FBiH, ali nije utvrđeno ko i na koji način vodi evidenciju i prati potrošnju fiksnih telefona na nivou ureda i zaposlenika, te ko ima pravo na utrošak mobilnog interneta i do kojeg iznosa.

”Uvidom u dokumentaciju uvjerili smo se da prekoračenja za troškove mobilnih telefona snose zaposlenici”, stoji u revizorskom izvještaju.

Ured potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović (SDA) potrošio je nešto manje novca na telefoniranje. ”lzdaci za komunikaciju I komunalne usluge iskazani su u iznosu od 13.591 KM, a najvećim dijelom odnose se na: izdatke za mobilnu telefoniju (7.534 KM), izdatke za fiksnu telefoniju (2.342 KM) i izdatke za internet (1.518) KM”, navodi se.

Pravo na upotrebu i visina odobrenih troškova, tvrde revizori, uređena je unutarnjim aktom, u skladu s kojim 12 zaposlenika ima pravo na mobilni telefon prema utvrđenim ograničenjima, dok potpredsjednica FBiH ima pravo neograničenog korištenja mobilnog telefona.

Oko 380 maraka manje od potpredsjednice na mobilni telefon troši Ured potpredsjednika FBiH Milana Dunovića (DF). Izdaci za komunikaciju i komunalne usluge u njegovom Uredu iskazani su u iznosu 10.996 maraka, a najvećim dijelom se odnose na izdatke za mobilnu telefoniju 7.153 KM i fiksnu telefoniju 1.349 KM. Potpredsjednik također ima pravo na neograničeno korištenje mobilnog telefona, piše Bljesak.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79