Ured za borbu protiv: Evo koji bi direktori mogli biti smijenjeni!

Zbog nepravilnosti u postupku izbora, imenovanja ili organizaciji i rukovođenju radom javnih ustanova, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, na čijem čelu je Erduan Kafedžić, uputio je više inicijativa prema Vladi KS, odnosno resornim ministarstvima, da se pokrene procedura za utvrđivanje odgovornosti direktora te eventualnog prijevremenog razrješenja zbog navedenih okolnosti.

Inače, šefu Erduanu Kafedžiću u radu pomaže savjetnik za borbu protiv korupcije Erik Larson (Eric) iz Američke ambasade u BiH, bivši tužilac s međunarodnim iskustvom.

Posebni uvjeti

Kako saznaje „Dnevni avaz“, zbog obnašanja funkcije u političkoj stranci zatražena je odgovornost i eventualno privremeno razrješenje direktora Kamernog teatra Emira Hadžihafizbegovića zbog sumnje da imenovani ne ispunjava jedan od posebnih uvjeta za poziciju direktora.

Zbog utvrđenih okolnosti tokom više inspekcijskih nadzora, a koje su ukazivale na nezakonit i neuspješan rad direktora Srednje škole za okoliš i drvni dizajn Muamera Muratovića, Ured je Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS uputio zbirnu informaciju s prijedlogom da se pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti Školskog odbora i direktora te eventualno postupak za njihovo prijevremeno razrješenje.

Uredu je sporna i procedura izbora i imenovanja direktora JU Psihijatrijska bolnica Muhameda Ahmića, koju je proveo Upravni odbor (UO), zbog sumnje da je došlo do kršenja odredbi Poslovnika o radu UO prilikom donošenja odluka, a pod lupom Ureda su i izbor i imenovanje UO JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS zbog starosti jednog od članova UO koji ima više od maksimalnih 65 godina.

Također, sporna je i stručna sprema Minele Bučan, izvršne direktorice u preduzeću „Sarajevogas“, o čemu je Ured obavijestio Ministarstvo i Skupštinu KS.

Ured vrši provjere prema zaprimljenim prijavama o navodnim nepravilnostima tokom procedure izbora i imenovanja Halila Sulejmanovića, izvršnog direktora „Sarajevošuma“, te Amara Dovadžije, direktora Studentskog centra, a sve zbog sumnje da imenovani ne ispunjavaju propisane posebne uvjete za imenovanje u pogledu potrebnog radnog iskustva.

Nadalje, uočene su nepravilnosti u vezi s imenovanjem vršioca dužnosti predsjednika i članova Upravnog odbora Javne ustanove „Apoteke Sarajevo“od 15. jula 2021. godine, s obzirom na to da, od pet imenovanih članova Upravnog odbora, dva člana moraju biti zaposlenici JU „Apoteke Sarajevo“ iz reda zdravstvenih radnika, a što u konkretnom slučaju nije tako.

Drugi predmeti

Ured intenzivno radi i na drugim predmetima. Zbog nekoliko spornih pitanja ispituje se imenovanje Adnana Šeraka, izvršnog direktora „Vodovoda i kanalizacije“, zatim direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS Adisa Mešića, kao i Hazima Durmiševića, prvog čovjeka KJU Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba.

U ranijem periodu, zbog utvrđenih nepravilnosti tokom inspekcijskog nadzora, Vladi KS je od Ureda upućena i inicijativa da se pokrene procedura za utvrđivanje odgovornosti UO i direktora JU „Djeca Sarajeva“ Suanite Bande, kao i postupak za njihovo prijevremeno razrješenje.

Kršenje Uredbe o zapošljavanju

Zbog grubog kršenja Uredbe o zapošljavanju u javnim institucijama KS, nedavno je Ured pokrenuo inicijativu za smjenu odgovorne osobe u preduzeću „Vodovod i kanalizacija“, odnosno razrješenje s funkcije direktorice Aide Pendek.

Zbog grubog kršenja Uredbe o zapošljavanju, Ured je u prethodnom periodu predložio i prijevremeno razrješenje s funkcije direktorice KJU Gerontološki centar Melise Alibašić-Hadžić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79