Uređen sistem jedne zemlje: Ponavljaju se izbori u Berlinu, evo šta su razlozi

Nakon izbornih neregularnosti i velikih organizacijskih problema na izborima u Berlinu 26. septembra 2021. godine, Ustavni sud u Berlinu proglasio je izbore za lokalno vijeće i okružne skupštine nevažećima te da se moraju ponoviti u potpunosti.

Ustavni sud saopćio je da je utvrđeno da je proglašenje ništavnosti izbora najteža odluka. Međutim, to je jedini način da se osigura da sastav lokalnog vijeća i okružnih skupština udovoljava zahtjevima demokratskih izbora.

Ustavni sud je već na raspravi 28. septembra ove godine razmatrao potpuno ponavljanje izbora za lokalno i to opravdavao teškim izbornim pogreškama. Problemi su mogli biti relevantni za mandat i utjecati na sastav državnog parlamenta, rečeno je tada.

Bilo je velikih problema na izborima prošle godine u Berlinu, na kojima su se osim lokalne skupštine, birali Bundestag i dvanaest okružnih parlamenata. To uključuje pogrešne, nedostajuće ili na brzinu kopirane glasačke listiće, premali broj glasačkih kutija, duge redove s ponekad čekanjima od sat vremena i glasanje nakon zatvaranja u 18 sati.

Prema odluci suda, ponovljeni izbori sada se moraju održati u roku od 90 dana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79