Uskoro ćemo moći pratiti video stream sjednice Vijeća ministara!

Na sjednici Vijeća ministara BiH usvojena je Informacija o povećanju stepena transparentnosti rada Vijeća ministara BiH i boljem informiranju bosanskohercegovačke javnosti o njegovom radu, prenosi PRESS.

Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH zadužen je da do kraja 2020. godine objavi materijale uz dnevni red sjednica Vijeća ministara BiH nakon usvajanja zapisnika i izvrši reorganizaciju podataka na web-stranici u vezi sa sjednicama Vijeća ministara BiH.

Također će obezbijediti uvid javnosti u tok sjednice Vijeća ministara BiH, a bit će objavljeni i videosnimci sa konferencija za novinare, nakon sjednica Vijeća ministara BiH.

Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH će u budžetski zahtjev za 2021. godinu uvrstiti potrebna sredstva u visini oko 50 hiljada KM za realizaciju mjere otvaranja Vijeća ministara.

Ova mjera će, uz odgovarajuću rekonstrukciju sale i nabavku opreme, uključivati i pokrivenost kamerama sale u kojoj se održavaju sjednice, što će omogućiti video-streaming sjednica, odnosno objavu snimljenog sadržaja u realnom vremenu ili nakon završetka sjednica.

Na ovaj način počinje realizacija zaključaka koje je inicirao predsjedavajući Zoran Tegeltija, a prihvatilo Vijeće ministara BiH na svojoj 1. sjednici, kada je izražena opredijeljenost da se sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine otvore za javnost i omogući bolje informiranje javnosti, te podigne stupanj transparentnosti rada.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79