Uskoro izmjena pet autobuskih linija u Banjaluci

U Banjaluci će za desetak dana početi eksperimentalna primjena novih trasa kretanja autobusa na pet gradskih linija, s ciljem boljeg povezivanja gradskih naselja, najavljeno je iz banjalučkog Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

“Zahvaljujući ulaganjima u saobraćajnu infrastrukturu, uskoro će biti promijenjen režim saobraćaja u više ulica i izmijenjena trasa kretanja autobusa na pet gradskih linija”, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju je istaknuto da se izmjenom na pet gradskih linija želi postići bolja povezanost između naselja i efikasniji sistem javnog prevoza.

“Biće izmijenjena kretanja autobusa na linijama broj 14, 17, 17A, 13B, 9I”, naveli su iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve uz napomenu da će, za početak, ove izmjene biti probne, dok ne bude utvrđen uticaj na broj putnika.

Iz resornog odjeljenja navode da su završetkom istočnog tranzita, novog mosta i više infrastrukturnih radova u naseljima Obilićevo i Starčevica stvorene mogućnosti za promjene režima saobraćaja u pojedinim ulicama i izmjenu trasa autobuskih linija, radi bolje povezanosti naselja.

U naselju Obilićevo je u prvoj fazi predviđeno da dio ulice Vojvode Pere Krece, od novog mosta do “Beme”, bude jednosmjeran iz pravca mosta.

“Saobraćaj će iz smjera naselja Srpske toplice biti preusmjeren na Ulicu Braće Jugović, budući da je nedavnim uklanjanjem kuće na trasi ova saobraćajnica oslobođena za kretanje vozila”, pojasnili su iz Odjeljenja.

Prema planu, autobusi će iz pravca grada na ovoj liniji saobraćati kao i do sada – Ulicom Vojvode Pere Krece, dok će se vraćati Ulicom Braće Jugovića.

“Planirano je da u Ulici Miloša Obilića bude promijenjen smjer i da ona bude jednosmjerna od pekare na uglu ulica Cara Lazara i Miloša Obilića”, navedeno je u saopštenju.

Kada je riječ o izmjenama u javnom prevozu, planirano je da autobusi na liniji broj 14 ne saobraćaju više u dva smjera u naselju Starčevica.

“Novina je da će autobusi na ovoj liniji ići u jednom smjeru, te na Rebrovcu neće skretati u pravcu naselja Borik, već će nastaviti Bulevarom vojvode Stepe Stepanovića sve do gradskog mosta i dalje do centra grada”, pojasnili su iz resornog odjeljenja.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve ističu da je ova izmjena uvedena kako bi stanovnicima koji žive u gusto naseljenom stambenom bloku uz Bulevar vojvode Stepe Stepanovića bila omogućena bolja povezanost sa centrom grada.

“Autobusi na liniji broj 17A bi i dalje išli iz naselja Starčevica kroz naselje Borik, ali bi kod Narodnog pozorišta skretali lijevo, a kroz centar grada bi nastavljali ka Novoj bolnici. Istovremeno, bio bi povećan broj autobusa koji bi saobraćali kroz naselje Borik”, naveli su iz Odjeljenja.

U saopštenju je istaknuto da je u toku analiza izmjena trasa linija broj 17, 13B i 9I.

“Linija broj 17 Obilićevo-Nova Bolnica bi iz smjera Obilićeva skretala lijevo u ulicu Miloša Obilića ili Braće Jugovića, do mosta, a nakon mosta desno i dalje starom trasom ka Novoj bolnici. Na ovaj način bi naselje Kočićev vijenac i dio oko mosta bio direktno povezan sa Novom bolnicom”, pojasnili su iz resornog odjeljenja.

Iz gradskog odjeljenja za saobraćaj i puteve navode da bi autobusi na liniji 13B Lazarevo-Novo groblje saobraćali iz Bulevara Milutina Milankovića kroz dio Lazareva između ulica Knjaza Miloša i magistralnog puta, a linija 9I Centar-“Incel” saobraćala bi kroz naselje Novi Borik.

“U prvoj fazi, koja će početi za desetak dana, radilo bi se o ekspermentalnim korekcijama. U ovom probnom periodu biće izvršeno brojanje putnika, nakon čega bi, ukoliko sve bude u redu, išli sa definitivnom izmjenom trasa”, istakli su iz resornog odjeljenja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79