Uskoro manje gužve na granicama BiH i Hrvatske: “Potpisano rješenje!”

Jedna od tačakaa skorašnje zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade RH bit će upravo pitanje graničnih prijelaza, i to otvaranje još najmanje jednog uz rješavanje pitanja usklađenosti radnog vremena inspekcija.

Omogućiti otvaranje još jednog graničnog prijelaza s potpunom inspekcijskom kontrolom – tzv. BIP-ovima (fitosanitarna i veterinarska kontrola), kao i usklađivanje radnog vremena Državnog inspektorata Republike Hrvatske u okviru kojeg djeluju veterinarske i fitosanitarne službe s radnim vremenom Inspektorata BiH – dva su ključna preduvjeta kako bi se ovoga ljeta izbjegla duža zadržavanja prometa roba iz BiH, piše Večernji list BiH.

U mjesecima koji donose toplije vrijeme pitanje održavanja i poboljšanja protočnosti teretnih vozila s lako kvarljivom robom, koju čine uglavnom svježi poljoprivredni proizvodi, od strateškog je značaja za veliki dio poljoprivrednih proizvođača iz BiH, a koji trenutačno na raspolaganju imaju tek dva prijelaza opremljena fitosanitarnom i veterinarskim nadzorom (Gradiška i Bijača).

No, čini se kako uskoro dolaze bolje vijesti koje će omogućiti ubrzanje procedure uz manja zadržavanja te u konačnici bržu isporuku na ciljana tržišta.

Naime, jedna od tačaka skorašnje zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, koja bi trebala biti održana u Zagrebu, bit će upravo pitanje graničnih prijelaza između dvije susjedne zemalje, i to otvaranje još najmanje jednog uz rješavanje pitanja usklađenosti radnog vremena inspekcija.

Oko ovoga pitanja, podsjećamo, bilo je mnogo govora tijekom nedavnog sastanka koji je ministar prometa i veza BiH Edin Forto imao u Zagrebu s ministrom mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olegom Butkovićem, a kojem je prisustvovao i dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković.

Upravo je Vanjskotrgovinska komora BiH bila najaktivniji zagovornik rješavanja ovog pitanja u svrhu direktne pomoći domaćoj privredi koje je izvozno orijentirano. Tom prilikom pokazano je veliko razumijevanje Vlade Republike Hrvatske te je najavljeno kako će Granični prijelaz Svilaj definitivno biti u kategoriji BIP-ova, potpuno opremljen, a pritom su se predstavnici iz BiH zauzeli i za Granični prijelaz Izačić, koji trenutačno ima fitosanitaciju, ali nema veterinarsku kontrolu.

Istodobno, u kontekstu ubrzanja nadzora na granicama, a samim time i bolje protočnosti roba, govorilo se i o usklađivanju radnog vremena Državnog inspektorata Republike Hrvatske u okviru kojeg djeluju veterinarske i fitosanitarne službe s radnim vremenom Inspektorata BiH, a u sezoni bi pritom trebalo omogućiti produljenje radnog vremena inspektora RH.

Na rješavanju svih pitanja vezanih uz granicu aktivno se radi posljednjih mjeseci, pa je tako Vanjskotrgovinska komora BiH u saradnji s Republikom Hrvatskom i Privrednom komorom organizirala ekonomski forum o učincima ulaska Republike Hrvatske u Schengen u cilju pružanja pomoći bh. gospodarstvenicima.

Zahtjevi koji se odnose na ubrzanje protočnosti roba su opravdani ako se pogledaju brojke iz područja vanjske trgovine, a osobito kada govorimo o razmjeni BiH s Republikom Hrvatskom i ostalim članicama Europske unije.

Koliko je Europska unija značajan trgovinski partner BiH, svjedoči i podatak kako je volumen razmjene u prošloj godini iznosio oko 32,3 milijarde KM, što je više za 7,3 milijarde KM u odnosu na 2021. BiH je na prostor Europske unije izvezla robe u vrijednosti od 13,3 milijarde KM, što je više za 2,8 milijardi KM ili 26 posto u odnosu na godinu prije.

Kada je riječ o trgovinskoj razmjeni s Republikom Hrvatskom, njen volumen je u prošloj godini iznosio osam milijardi KM, što je više za 2,6 milijardi KM ili 48 posto u odnosu na 2021. Iz BiH je u Republiku Hrvatsku uvezeno robe u vrijednosti od 2,6 milijardi KM, što je više za 700 miliona KM, dok je uvezeno robe u vrijednosti od 5,4 milijarde KM, što je povećanje od 1,9 milijardi KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79