Uskoro novi zakon: Do deset godina robije za napad na zdravstvene radnike

“Nas kada napadne neko od pacijenata i nanese fizičku povredu, onda nam se još i to bolovanje odbija od plate jer nisam pao niz stepenice u toku radnog vremena i slomio nogu nego me napao pacijent”, kaže predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS

Odbor za pravdu i opću upravu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije na sjednici 15. maja razmatrat će, pored ostalog, inicijativu Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo u vezi sa izmjenama i dopunama Krivičnog zakona FBiH.

Piše: S. KARAICA/ Fokus.ba

Sindikat radnika u zdravstvu u KS uputio je Parlamentu FBiH 15. februara inicijativu, dan nakon što se desio još jedan u nizu napada na uposlenike zdravstvenih ustanova. Pacijent je rušio inventar u kartoteci na jednoj od lokacija JU Dom zdravlja KS, prijetio smrću i fizički nasrtao na osoblje. Ovo nije izoliran slučaj i sličnih je bilo i ranije, a mete nisu samo zdravstveni radnici, nego i saradnici i nemedicinsko osoblje.
Usvojen Nacrt

Zato je Vlada Federacije u martu prošle godine u parlamentarnu procedure uputila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona FBiH. Usvojen je u oba doma Parlamenta FBiH, uz ocjenu da može poslužiti kao osnova za izradu zakonskog prijedloga.

Između ostalog, ovaj nacrt je predvidio dodavanje novog člana 239b. i novog krivičnog djela – Prinuda prema zdravstvenom radniku, kojim se štiti obavljanje zdravstvene djelatnosti kao javne službe. Do danas se ovo zakonsko rješenje u formi prijedloga nije našlo pred parlamentarcima, pa je Sindikat, ponukan jednim od napada, odlučio aktuelizirati ovo pitanje.

-Radnici zaposleni u sistemu zdravstva svakodnevno trpe verbalne i fizičke napade, vrijedna oprema i inventar zdravstvenih ustanova se uništavaju, a počinilac, s obzirom da Zakon o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata takve situacije propisuje kao prekršaj, ima maksimalnu kaznu od 500 KM. Ukoliko kaznu plati u roku od sedam dana, onda je 250 KM – navodi se, pored ostalog, u Inicijativi.

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS Jasmin Avdović pojašnjava da se povrede koje radnik zadobije na poslu usljed fizičkog napada ne tretiraju kao povreda na radu.

-Nas kada napadne neko od pacijenata i nanese fizičku povredu, onda nam se još i to bolovanje odbija od plate jer nisam pao niz stepenice u toku radnog vremena i slomio nogu nego me napao pacijent – kaže Avdović.
Niko ne napada ministra

Iako su željeli da zakon prepozna zdravstvene radnike kao službene osobe i da se napad na njih tretira kao i napad na policiju, u Sindikatu su svjesni da do toga neće doći.

–Tražili smo da se zdravstveni radnici definišu kao službene osobe. Međutim, rečeno nam je da to neće moći, ali je moguće u izmjenama Krivičnog zakona pooštriti kaznene odredbe. Rijetko problem prave osobe koje su nezadovoljne uslugom. Uglavnom to rade oni koji zahtijevaju uslugu koja im ne pripada po principu osnovnog paketa zdravstvenog osiguranja ili žele nasilu dobiti neki recept, lijek i slično. Mi, kao pružaoci usluge, nismo krivi za ono što resorno ministarstvo ili Zavod zdravstvenog osiguranja nisu riješili, a to je manjak kadra, opreme i slično. Međutim, niko neće pokazati nezadovoljstvo ni ministru niti direktoru Zavoda, a neće ni uputiti zvaničan dopis, nego će uzeti monitor na kartoteci i udarati medicinsku sestru ili lomiti inventar – kaže Avdović.

Osim ove inicijative Sindikata, u parlamentarnu proceduru upućena je još jedna koja tretira isto pitanje. Naime, delegatkinja u Domu naroda Belma Kapo krajem marta ove godine podnijela je Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona Federacije BiH s ciljem zaštite i sigurnosti zdravstvenih radnika. Zatražila je da se razmatra po skraćenoj proceduri.

Ovim prijedlogom dodaje se novi član Zakona 359b. Njime je predviđeno da se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine kazni onaj ko napadne ili ozbiljno prijeti da će napasti zdravstvenog radnika u vršenju poslova pružanja zdravstvenih usluga ili poslova u direktnoj vezi sa pružanjem zdravstvenih usluga.

Za nanošenje lakših tjelesnih povreda ili prijetnje oružjem za napadača je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, a za nanošenje teških tjelesnih povreda od jedne do deset godina zatvora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79